Antena Căutare

Studiu: Romania, locul 5 global privind siguranta nucleara

Un studiu care evalueaza securitatea materialelor nucleare din lume evidentiaza raspandirea mare a coruptiei in Romania si riscul ridicat de producere a unor revolte sociale in urmatorii doi ani, clasand Bucurestiul pe locul 44 in privinta acestor factori sociali, informeaza Mediafax.

Proiectul NTI (Initiativa impotriva amenintarii nucleare) evalueaza conditiile de securitate a materialelor nucleare in 176 de tari, dintre care 32 detin mai mult de un kilogram de uraniu puternic imbogatit (HEU) sau plutoniu, elemente care pot intra in compozitia bombei atomice, iar 144 mai putin de un kilogram de astfel de materiale. Romania se incadreaza in cea de-a doua categorie.


Cercetarea a fost realizata folosindu-se date publice, in functie de cinci criterii:

- cantitatea de HEU si de plutoniu de care dispune tara respectiva si numarul de depozite de stocare
- protectia instalatiilor si transporturilor
- transparenta si aplicarea normelor internationale
- capacitatea si vointa statului respectiv de a aplica aceste norme
- factori sociali ca stabilitatea politica, existenta unor grupari dornice sa achizitioneze materiale nucleare si coruptia.

Cele 144 de tari care dispun de mai putin de un kilogram de material nuclear sunt evaluate in functie de ultimele trei criterii.

Articolul continuă după reclamă

In clasamentul global al acestor 144 de tari, Romania se afla pe locul cinci, cu un scor total de 92 de puncte din 100, fiind la egalitate cu Letonia si Lituania si urmata de Slovacia. Bulgaria se afla pe locul 11, iar Republica Moldova pe locul 46, la egalitate cu Kenya si Nigerul.

Daca in cazul primelor doua criterii (respectiv transparenta si aplicarea normelor internationale si capacitatea si vointa statului de a aplica aceste norme), Romania obtine scorul maxim de 100 de puncte, la cel de-al treilea (factorii sociali) obtine 60 de puncte din 100, clasandu-se pe locul 44. In comparatie cu celelalte tari membre UE (16) care se incadreaza in cele 144 de state ce detin mai putin de un kilogram de plutoniu sau uraniu puternic imbogatit, Romania se claseaza pe penultimul loc, inaintea Greciei. Dintre celelalte 32 de tari, doar Italia (dintre tarile membre UE) obtine un scor mai mic decat Romania in ceea ce priveste factorii sociali.

In cadrul factorilor sociali, Romania obtine scoruri mici in ceea ce priveste raspandirea coruptiei, unde se afla sub medie, pe locul 44 din 144 de tari (cu un scor de 25 de puncte) si pe ultimul loc in UE, la egalitate cu Grecia. Scoruri modeste obtine si in privinta stabilitatii politice, clasandu-se pe locul 35 la nivel mondial si pe locul 11 in UE, la egalitate cu Irlanda, Estonia si Spania.

Astfel, in ceea ce priveste riscul aparitiei unor revolte sociale (demonstratii de amploare, greve, tensiuni interetnice, rasiale sau religioase) care ar putea afecta capacitatea Guvernului de a asigura protectia materialelor nucleare, Romania se incadreaza in categoria tarilor cu risc crescut de revolte, alaturi de Portugalia si Irlanda.

Cutremur cu magnitudinea de 5.7 in apropiere de Fukushima... Casa din Pakistan a lui Oasama Bin Laden va fi aruncata in aer...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist Vineri, 22.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x