Statele Unite ies în mod oficial vineri din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), după ce au acuzat Moscova ani de zile că îl încalcă, deschizând astfel calea unei noi curse a înarmării îndreptate împotriva Rusiei, dar mai ales împotriva Chinei, relatează AFP.
”Tratatul INF ne-a fost folositor, însă el funcţionează doar dacă îl respectă ambele părţi”, sublinia recent noul şef al Pentagonului Mark Esper.
”Statele Unite vor respecta tratatul şi toate obligaţiile care le revin până la 2 august, după care vom face ceea ce este în interesul nostru”, anunţa el într-o audiere în Senat.
La 1 februarie, Statele Unite au lansat procedura retragerii din acest acord bilateral semnat în timpul Războiului Rece, o procedură care durează şase luni.
Preşedintele rus Vladimir Putin a ratificat la 3 iulie suspendarea participării Rusiei, iar în lipsa oricărei evoluţii, retragerea celor două ţări provoacă sfârşitul Tratatului INF care - abolind folosirea unei întregi clase de rachete cu o rază cuprinsă între 500 şi 5.500 de kilometri - a permis eliminarea rachetelor balistice ruse de tip SS20 şi americane de tip Pershing desfăşurate în Europa.
În pofida faptului că europenii şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la riscul unei noi curse a înarmării în Europa, NATO a aprobat în mod oficial poziţia americană, invocând racheta rusă de tip 9M729 care, acuză Occidentul, încalcă Tratatul INF. Moscova dezminte, insistând că noua sa rachetă are o rază maximă de ”480 de kilometri”.
În realitate, moartea Tratatului INF aranjează foarte bine Statele Unite, aşa cum nota luna trecută fostul secretar american al Apărării Ash Carter.
”Din punct de vedere militar, ci nu politic, nu este chiar aşa de rău”, aprecia el într-o conferinţă la Centrul de studii Council on Foreign Relations. ”Ne-ar prinde bine ceea ce numim un atac convenţional rapid”.
În fapt, Pentagonul se bucură de faptul că-şi poate moderniza arsenalul, cu scopul de a contracara puterea Chinei, care caută să-şi afirme supremaţia militară în Asia.
NOI TEHNOLOGII
”Cea mai mare parte a aresenalului chinez este alcătuit din rachete cu rază intermediară (de acţiune), iar noi trebuie să ne asigurăm că avem aceleaşi capacităţi, dacă din nefericire ar trebui să intrăm în conflict cu ei”, sublinia Esper.
Washingtonul a promis să nu desfăşoare noi rachete nucleare în Europa, însă nu a făcut vreo promisiune cu privire la desfăşurarea de armament convenţional.
Noile tehnologii permit dezvoltarea unor arme cu rază intermediară de acţiune mult mai precise decât acum 30 de ani, explică fostul ambasador William Courtney, în prezent un expert la centrul independent de reflecţie Rand Corporation.
”Tehnologia s-a schimbat atât de mult, încât acest lucru o face atrăgătoare din punct de vedere militar”, afirmă acest specialist în dezarmare.
Iar Thomas Mahnken de la Centrul de Studii Strategice al Universităţii Johns Hopkins afirmă că Statele Unite trebuie de-acum să desfăşoare aceste rachete convenţionale cu rază medie de acţiune pe insule de la Oceanul Pacific şi pe teritoriul unor ţări aliate, pentru a contracara ascensiunea puterii Beijingului la Marea Chinei de Sud, unde armata chineză a a preluat controlul asupra mai multor insule disputate.
”Este timpul să răsturnăm situaţia”, subliniază acest expert, într-un comentariu pe site-ul de specialitate "War on the rocks".
”Aceste arme capabile să-i interzică Chinei accesul în ape litorale ar reprezenta o forţă de disuasiune faţă de agresiunea chineză”, apreciază el.
Această propunere pare să se bucure de asentimentul viitorului şef al Statului Major, generalul Mark Milley.
Întrebat, la rândul său, de aleşi din Senat despre moartea anunţată a Tratatului INF, el a anunţat că este în favoarea unei desfăşurări de rachete terestre convenţionale cu rază intermediară de acţiune în regiunea indo-pacifică.
”Credeţi că acest lucru ar fi util?”, a fost el întrebat. ”Da, cred”, a răsouns el.
Sursa : news.ro
O femeie a anunțat terifiată autoritățile după ce a găsit în casa ei un păianjen de vânătoare uriaș - FOTO... UE nu a ajuns încă la un consens asupra candidatului său la succesiunea lui Christine Lagarde la conducerea FMI...