Procesul de control vamal este oricum destul de complicat, însă recenta lege din Nouă Zeelandă duce asta la cu totul un alt nivel. Se menționează explicit faptul că trebuie să-ți predai parolele pentru accesarea și deblocarea tuturor echipamentelor electronice aflate în posesia ta.
Statele Unite ale Americii a fost prima țară care a început să ceară datele de autentificare pe rețele sociale, în momentul în care intrai în țară. Legalitatea a fost neclară și unii au clasificat-o ca o invadare a intimității.
În trecut, ca în orice aeroport, autoritățile din Noua Zeelandă te puteau opri să-ți verifice bagajele și să-ți analizeze gadgeturile pe care le ai la tine. Dacă nu aveai parolă la telefon sau pe laptop, îți puteau accesa și informațiile stocate.
Cu noua lege, daca ți-ai protejat hard disk-ul sau smartphone-ul cu o parolă, eșți nevoit că cedezi acea parolă autorităților vamale sau persoanelor din aeroport care te consideră suspect și au decis să te percheziționeze.
Dacă ți-ai uitat parola sau eșți suficient de tensionat încât să nu-ți poți debloca gadgeturile, rișți o amendă de 5000 de dolari. Este însă important de reținut că oficialii trebuie să aibă ”un grad rezonabil de suspiciune cu referire la tine” pentru a-ți solicita datele respective. Cu alte cuvinte, în lipsa unui comportament suspect, este puțin probabil să fii luat în vizor, relatează playtech.
”Este o căutare de tip fișier cu fișier pe telefonul tău. Nu mergem în cloud. Îți examinăm telefonul în timp ce se află pe mod avion.” A declarat purtătorul de cuvânt al Autorității Vamale din Noua Zeelandă.
În mod previzibil, mai mulți avocați pentru drepturile omului s-au opus noii legi și au clasificat-o ca fiind un abuz.
Alertă în apropiere de România! Este EPIDEMIE! Oamenii sunt internați de URGENȚĂ!... O altă scrisoare a lui Albert Einstein, în care vorbește despre religie și Dumnezeu, a fost scoasă la licitație pentru o...