Antena Căutare

The Guardian: Scenariul din Tunisia si Egipt difera de cel din 1989

Protestele din Tunisia si Egipt difera de revoltele populare care au condus la schimbarile de regimuri in tarile din centrul si estul Europei, influenta miscarilor islamiste putand avea efecte negative, comenteaza ziarul The Guardian, in editia electronica.

Spre exemplu, Romania a fost singura tara care a experimentat o tranzitie violenta spre democratie, noteaza publicatia britanica. Insa lucrurile arata diferit de aceasta data, mai ales pentru ca liderii nedemocratici au tras invataminte de pe urma revolutiilor care au avut loc in Europa Centrala si de Est.

In loc sa foloseasca mijloace clasice de reprimare, in prezent se apeleaza la "grupuri proguvernamentale", la agenti in civil si la actiuni de destabilizare, explica The Guardian.

"Noul val de democratizare" este mai complicat decat cel din Europa pentru ca miscarile politice islamice joaca roluri importante.

Tranzitia la democratie a statelor din fostul bloc sovietic a fost perceputa drept o victorie asupra unui inamic ideologic - fosta Uniune Sovietica. Insa lucrurile stau altfel in contextul actual, pentru ca, din punctul de vedere al Occidentului, fortele reformiste islamiste sunt considerate tot inamici ideologici, la fel cum sunt si regimurile aflate la putere, exemple in acest sens fiind victoriile electorale ale unor grupari precum Hamas si Hezbollah.

Si chiar daca miscarile de acum vor reusi sa inlature regimurile dictatoriale si sa organizeze alegeri libere, acest lucru nu inseamna ca vor fi rezolvate frustrarile si nemultumirile populatiei. Iar acest lucru ar putea conduce la dezamagiri in randurile miscarilor de protest, cu un impact asupra democratiilor respective.

Sursa: Jurnalul National

Egipt: Hosni Mubarak cere un transfer pasnic al puterii. Protestele continua!... Romania inaspreste legile privind vrajitoria...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x