Antena Căutare

Tigareta electronica, "un drog pur"

Parerile sunt impartite atunci cand vine vorba de utilitatea tigaretei electronice. Pentru Nathan K. Cobb, pneumolog si profesor asistent la Centru Medical din cadrul Universitatii Gerogetown, si David B. Abrams, director executiv al Institutului Schroeder din Washington D.C., ea nu reprezinta neaparat o solutie pentru fumatorii care vor sa nu mai inhaleze tot felul de chimicale. Intr-un articol publicat recent in New England Journal of Medicine, Cobb si Abrams sustin ca "dispozitele vandute pe piata sub numele de tigarete electronice sunt, in realitate, «sisteme de servire cu drog pur», care implica riscuri necunoscute pentru utilizatori si care le ofera, in fapt, beneficii marunte".

Tigaretele electronice nu contin frunze de tutun, ci doar nicotina (substanta toxica obtinuta din frunzele de tutun).

"In realitate, ele sunt dispozitive cu nicotina pura. In general, indiferent de marca, aceste dispozitive contin o substanta numita propilen glicol, care, pe langa nicotina, contine diferite arome si alte chimicale", scrie site-ul Medicalxpress.com, care citeaza din articolul sus-amintit.

Potrivit celor doi cercetatori, unele produse de acest fel care se gasesc de vanzare pe Internet contin suficienta nicotina pentru a ucide un adult. In a doua jumatate a lunii aprilie, agentia americana care reglementeaza controlul medicamentelor si alimentelor, FDA, a anuntat ca "tigaretele electronice" vor fi considerate "produse pe baza de tutun", in virtutea unei legi din 2009, potrivit careia "un produs pe baza de tutun este considerat orice produs care contine nicotina obtinuta din tutun".

"Este foarte posibil ca viitoarele modificari ale acestor produse sa imbunatateasca eficienta nicotinei si sa creasca, in mod dramatic, riscurile de dependenta, abuz si supradoza", afirma Cobb.

"Orice produs care contine nicotina pura poate si trebuie testat si reglementat intr-un mod foarte strict inainte de a fi introdus pe piata", afirma profesorul Abrams, care, alaturi de Cobb, a identificat o serie de nereguli la tigaretele electronice aflate acum pe piata. De exemplu, dupa o testare de specialitate a cartuselor cu nicotina, ei au constatat ca eticheta produsului nu corespunde intotdeauna cu continutul acestuia.

Pe de alta parte, pana acum, in Statele Unite, nu a existat nici un studiu stiintific care sa fi evaluat calitatea nicotinei din aceste tigarete. Dupa cum nu au fost studiate nici efectele pe termen lung ale inhalarii de propilen glicol, substanta folosita la dizolvarea nicotinei si autorizata in Europa in urma cu sase ani (potrivit Directivei 2001/5/EC, intr-un kilogram de produs final nu trebuie sa se regaseasca mai mult de un gram de propilen glicol, indiferent de scopul pentru care este folosit, potrivit unui forum romanesc al fumatorilor de tigara electronica).

In concluzie, Cobb si Abrams recomanda fumatorilor care vor sa renunte la "a se bombarda" cu sute de chimicale cancerigene sa recurga la produsele farmaceutice pe baza de nicotina autorizate - plasturi, gume, spray-uri nazale - sau sa apeleze la celelalte mijloace - produse care inlocuiesc nicotina, consiliere de specialitate pentru renuntarea la fumat, precum si medicamente pe baza de bupropion, substanta despre care studiile de pana acum au aratat ca ocupa receptorii de nicotina din creier.

Sursa: Jurnalul National

Foto: e-cigarettepedia.com

SUA au comandat un desen animat pentru romani: "Ursul pacalit de vulpe"... Permis de munca, pentru romanii din Spania!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 20 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Alexandra Ungureanu
Hello Chef sezonul 7, 20 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Alexandra Ungureanu Sambata, 20.04.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x