Țigările electronice, estimate ca fiind cu 95% mai puțin nocive decât țigările convenționale, pot fi o armă importantă împotriva fumatului, arată un raport al Parlamentului Britanic asupra produselor cu nicotină cu risc redus.
Comitetul pentru Știință și Tehnologie a publicat un raport cu titlul „Țigările Electronice”, ce a avut ca obiectiv revizuirea tuturor dovezilor existente despre nivelul de risc al țigărilor electronice, comparativ cu țigările convenționale.
Potrivit acestuia, vapatul este mult mai puțin nociv decât fumatul, iar țigările electronice ar trebui să poată fi prescrise ca dispozitive medicale pentru a-i ajuta pe oameni să se lase de fumat.
Mai mult decât atât, vaporii țigărilor electronice prezintă un risc „neglijabil pentru sănătatea celor din jur” și ”considerabil redus față de cel al țigaretelor conveționale”.
Nu există nicio dovadă că produsele cu risc redus sunt un prim pas către fumat în cazul persoanelor tinere, afirmă Public Health England, o agenție a Ministerului Sănătății din Marea Britanie: ”Dacă sunt folosite corect, țigările electronice pot fi o armă cheie în lupta împotriva fumatului a
sistemului de sănătate britanic”.
Aceste produse ”sunt mult mai puțin dăunătoare ca țigările convenționale, Norman Lamb, Președintele Comitetului de Știință și Tehnologie a Parlamentului Britanic, adăugând că ”îngrijorările că țigările electronice sunt o poartă către fumat, inclusiv pentru tineri, nu s-au concretizat”.
Referitor la produsele care încălzesc tutunul, raportul concluzionează că acestea sunt estimate a fi cu circa 90% mai puțin nocive decât țigaretele convenționale, dar semnalează că este nevoie
de mai multe cercetări independente care să valideze această afirmație.
Parlamentarii britanici cer relaxarea legislației privind vapatul pentru reduce numărul fumătorilor
În prezent, aproximativ 2,9 milioane de persoane din Regatul Unit folosesc țigări electronice și dintre acestea, în jur de 470.000 de persoane se bazează pe ele drept instrumente utile în renunțarea completă la fumat, zeci de mii de persoane reușind în acest demers, în fiecare an.
În acest context, vapatul ar trebui încurajat de către Guvern, spun parlamentarii britanici. Comisia cere introducerea unor reglementări care să țină cont de profilul de risc redus al produselor și să existe libertatea de a promova produsele cu risc redus ca o alternativă mai puțin dăunătoare a țigaretelor.
Totodată, parlamentarii consideră că se impune ca produsele cu risc redus să fie taxate mai puțin decât țigările, astfel încât fumătorii să fie încurajați să renunțe la țigarete în favoarea alternativelor mai puțin nocive, cum sunt țigaretele electronice și produsele care încălzesc tutunul.
British American Tobbaco: “Suntem pe drumul transformării tutunului”
”Considerăm că industria tutunului trebuie să fie construită pe produse excepționale, alegerea informată a consumatorului și un portofoliu de produse cu risc redus. În prezent avem o gamă de produse inovatoare în toate categoriile de produse cu risc redus, inclusiv țigarete electronice, produse care încălzesc tutunul și tutun pentru uz oral”, susține British American Tobbaco.
”Este clar că suntem pe drumul transformării tutunului, dar nu putem face acest lucru singuri. Autoritățile de reglementare, industria, oamenii politici, media, autoritățile din domeniul sănătății publice și mediul academic au toți un rol important”, a mai precizat producătorul de țigări.
La finalul lui 2017, BAT a lansat în România, în premieră în Uniunea Europeană, glo™, cel mai inovator produs care încălzește tutunul din portofoliul companiei. glo™ este rezultatul celor peste 2,5 miliarde de euro investite de către BAT de-a lungul mai multor ani de cercetare și dezvoltare în domeniul reducerii riscurilor asociate fumatului. Până în prezent, circa 35.000 de români au ales să
folosească glo.