Antena Căutare

Trump îndeamnă la unitate împotriva coronavirusului, după zile de confuzie

Donald Trump îndeamnă prima putere mondială la unitate împotriva răspândirii noului coronavirus, promiţând să lase deoparte rivalităţile politice, după o serie de măsuri şi ordine dispersate ale unor state americane şi consemne confuze lansate de Casa Albă, relatează AFP.

Preşedintele american recomanda luni statelor şi autorităţilor locale să restrângă adunările la zece persoane şi să limiteze funcţionarea cafenelelor şi restaurantelor - subliniind totodată că era vorba despre recomandări şi că Statele Unite ”nu sunt încă” obligate să le respecte.

Trump in January: Coronavirus is 'not at all' a pandemic

Trump now: 'I felt it was a pandemic long before it was called a pandemic'

— Holly Lee (@LeeHolly81)

Însă marţi, în contextul în care numărul cazurilor confirmate în Statele Unite depăşea 6.000 şi peste 100 de morţi, potrivit Universităţii Johns Hopkins, Casa Albă a schimnat tonul.

”Fiecare primar şi fiecare guvernator trebuie să aplice recomandările Casei Albe şi preşedintelui Statelor Unite”, a subliniat Deborah Birx, care coordonează dosarul coronavirusului la Casa Albă.

”Eu nu sunt mulţumit de statele” care nu urmează recomandările, a subliniat Trump. ”Am fost foarte duri cu aceste state”.

Toate cele 50 de state americane sunt de-acum vizate de pandemie. Autorităţile sanitare din Virgiania occidentală, un stat rural situat în estul ţării, au anunţat marţi primul caz.

”ESTE HAOS”

După ce au văzut de departe restricţiile instaurate în China şi apoi în diverse ţări europene, guvernatorii statelor şi teritoriilor americane şi mai mulţi primari ai unor mari oraşe au anunţat până acum măsuri extrem de diverse, uneori incoerente.

De exemplu, în timp ce New Yorkul şi Massachusetts anunţau în weekend închiderea cafenelelor şi restaurantelor, cu excepţia livrărilor la clienţi, guvernatorul statului Oklahoma Kevin Stitt posta bucuros o poză în care apărea cu familia într-un restaurant plin-ochi, ca pentru a îndemna să i se urmeze exemplul.

Statele au stabilit, de asemenea, limite diferite ale adunărilor. New Yorkul şi statul Washington interziceau luni adunările de peste 50 de persoane, iar Nebraska, un stat mai degrabă rural, le limita la zece persoane.

”Există o mulţime de măsuri luate în întreaga ţară - este haos”, de plângea Andrew Cuomo, guvernatorul statului New York, unul dintre cele mai afectate de epidemie.

”Primim mesaje confuze, non-directive, de la Guvernul federal, în momentul în care avem mai mare nevoie de consemne precise şi explicite”, denunţa de asemenea Irwin Redlener, un profesor de sănătate publică la Centrul Naţional american de Pregătire pentru Catastrofe de la Universitatea Columbia.

”ATITUDINE EXCELENTĂ”

În faţa acestei crize istorice, atât Casa Albă, cât şi guvernatorii au părut marţi hotărâţi să depăşească ultrapolarizarea care caracterizează ţara din 2016, exacerbată de campania în vederea alegerilor prezidenţiale din noiembrie.

”Există o atitudine excelentă în rândul republicanilor faţă de demcraţi”, a subliniat Donald Trump. ”Sunt multe lucruri pe care nu le-am văzut de aproape trei ani şi jumătate”.

”Voi lucra împreună cu guvernatorul Cuomo şi cu guvernatorul (Californiei Gavin) Newsom", doi lideri democraţi puternici, extrem de critici cu Guvernul său, a adăugat el.

Aceeaşi voinţă de cooperare o are Cuomo, în contextul în care numărul cazurilor depăşea 1.500 în statul său - şi 13 morţi -, iar primarul New Yorkului le cerea celor 8,5 milioane de locuitori ai megalopolisului ”să se pregătească” de eventualitatea unor măsuri de izolare generală.

”I-am spus preşedintelui (Trump), un newyorkez, i-am întins mâna ca unui partener, că vreau să lucrăm împreună 100%”, a declarat guvernatorul.

În faţa coronavirusului, ”nu suntem nici democraţi, nici republicani, suntem americani”, a adăugat el. ”Această hipersusceptibilitate politică, ridicarea unora împotriva altora, nu avem timp de aşa ceva”.

Redlener de la Universitatea Columbia îşi exprimă speranţa ca acest început de apropiere să fie unul dintre efectele benefice pe termen lung al acestei crize.

”Poate că asta ne va ajuta să fim mai uniţi în faţa inamicului nostru comun”, la nivel naţional şi internaţional, a apreciat el. ”Este foarte asemănător cu modificările climatice şi poate că ăva facilita discuţiile şi cu privire la ele”.

Sursa : news.ro

MAE: Cetăţenii români blocaţi în prezent la graniţa Austriei cu Ungaria vor putea tranzita teritoriul ungar, până la eli... Rusia alimentează dezinformarea împotriva Occidentului! Vor să genereze multă panică și neîncredere printr-o campanie...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x