Antena Căutare

Trump neagă orice presiuni asupra Ucrainei, în faţa unor apeluri tot mai puternice la destituirea sa

Donald Trump neagă aprig faptul că ar fi exercitat presiuni asupra Ucrainei într-o încercare de a-i dăuna rivalului său politic Joe Biden, şi respinge ameninţarea unei proceduri de destituire (impeachment), în pofida unor îndemnuri tot mai puternice în acest sens în rândul opoziţiei democrate, relatează AFP.

Donald Trump neagă aprig faptul că ar fi exercitat presiuni asupra Ucrainei într-o încercare de a-i dăuna rivalului său politic Joe Biden, şi respinge ameninţarea unei proceduri de destituire (impeachment), în pofida unor îndemnuri tot mai puternice în acest sens în rândul opoziţiei democrate, relatează AFP.

În timp ce presiunea creşte asupra liderilor democraţi din Congresul american pentru ca aceştia să lanseze această procedură explozivă, preşedintele republican a declarat luni că nu ia ”deloc în serios” această perspectivă.

”Eu n-am exercitat nicio presiune asupra” Ucrainei, a declarat Trump în marja Adunării generale a ONU, la New York.

Un susţinător al ofensivei, el a încercat totodată să întoarcă proiectoarele asupra lui Joe Biden, fostul vicepreşedinte al lui Barack Obama, favorit în alegerile primare democrate, unul dintre potenţialii săi rivali serioşi în alegerile prezidenţiale din 2020.

Articolul continuă după reclamă

"Joe Biden şi fiul său sunt corupţi”, a acuzat pe un ton jignit Trump, reluând astfel zvonuri cu privire la un presupus caz de corupţie în Ucraina şi presiuni asupra unui procuror.

”Dacă un republican ar fi spus ceea ce a spus Biden, ar fi avut dreptul la scaunul electric imediat”, a continuat conducătorul primei puteri mondiale.

El a confirmat, cu o zi înainte, că a discutat în această vară cu omolgul său ucrainean Volodimir Zelenski despre acest presupus caz şi că i-a menţionat în mod explicit pe Joe Biden şi pe fiul acestuia, care a lucrat la un grup ucrainean în domeniul gazelor naturale din 2014.

Opoziţia îl suspectează pe Donald Trump că a profitat, în această conversaţie, de poziţia sa pentru a exercita presiuni asupra lui Zelenski să ancheteze cu privire la Joe Biden, folosindu-se în acest scop de un ajutor militar ca pârghie de presiune.

”ABUZ DE PUTERE”

Preşedintele republican dezminte. Afirmând că discuţia cu Zelenski a fost ”foarte cinstită”, el şi-a exprimat ”speranţa” ca transcrierea acesteia să fie publicată.

”Atunci publicaţi transcrirea apelului!”, l-a provocat Joe Biden.

Democraţii nu se mulţumesc, însă, cu transcrierea. Ei cer ca preşedinţia să livreze Congresului semnalarea prezentată în august de către un misterios avertizor de integritate, un membru al serviciilor de informaţii americane, care a tras alarma în legătură cu acest apel.

Trei puternice comisii parlamentare, conduse de către democraţi, l-au ameninţat totodată luni pe şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo cu privire la faptul că-i vor obliga serviciile să le livreze alte documente cu privire la Ucraina.

Ele privesc ”tentativele preşedintelui şi avocatului său personal Rudy Giuliani de a cere ajutorul unei puteri străine cu scopul de a interveni în alegerile prezidenţiale din 2020”, acuză democraţii.

După cei doi ani ai vastei anchete ruse şi unei mulţimi de investigaţii parlamentare care-l ţintesc pe Donald Trump, acest scandal ucrainean părea, luni, mai aproape să încline balanţa în favoarea deschiderii unei proceduri de destituire.

Camera Reprezentanţilor, majoritar democrată, ar fi însărcinată să deschidă această procedură de punere sub acuzare. Apoi, Senatul, controlat de republicani, care-i rămân în majoritatea lor loiali lui Trump, ar fi însărcinat cu ”procesul”.

Reticentă, până acum, să intre pe această cale nepopulară, preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi l-a ameninţat duminică pe Donald Trump cu o escaladare către o ”cu totul nouă etapă a anchetei” parlamentare, în cazul în care îl împiedică pe avertizorul de integritate să fie audiat. Această schimbare de poziţie nu a rămas neremarcată.

O serie de alţi democraţi influenţi în Congres, de asemenea reticenţi anterior, par să aibă aceeaşi tendinţă.

AUDIERE FOARTE AŞTEPTATĂ

Se profilează un termen-limită în acest sens, şi anume audierea publică, prevăzută joi, a directorului interimar al serviciilor naţionale americane de informaţii (DNI) Joseph Maguire. Nancy Pelosi vrea ca el să prezinte, cu această ocazie, detaliile semnalării.

Aripa progresistă a Partidului Democrat, care susţine de mai multe luni o procedură a destituirii, pare pornită puternic şi îşi denunţă în mod explicit şefii.

Între candidaţii democraţi la Casa Albă, steaua în ascensiune Elizabeth Warren a îndemnat din nou, în weekend, la lansarea unei proceduri de destituire.

Majoritatea republicană în Senat a anunţat luni că încearcă să organizeze săptămâna aceasta o reuniune cu uşile închise cu conducători ai serviciilor de informaţii, însă Donald Trump se bucură de o susţine solidă în rândul acesteia.

Este convenabil ca un preşedinte să discute despre Joe Biden cu un lider străin? ”Nu”, a tranşat senatorul republican Marco Rubio pentru AFP. ”Însă acest lucru este foarte diferit de o faptă pasibilă de o procedură de destituire”, a adăugat el imediat.

Democraţii ”speră că au ceva, dar eu nu văd, cu adevărat, ce”, a subliniat colegul său John Barrasso.

Sursa : news.ro

Iranul ameninţă cu ”distrugerea şi captivitatea” orice inamic care ar îndrăzni să-l atace... Seceta a scos la suprafața un monument vechi de 7.000 de ani. Stonehenge-ul Spaniol este ascuns, în mod normal, sub apă...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x