”Este un plan excelent”, a declarat el pentru presă la bordul Air Force One. Urzit din primăvara lui 2017 în cel mai mare secret, acest proiect - a cărui publicare a fost amânată în numeroase rânduri - este considerat mort în faşă de către Palestina.
Partea economică a fost prezentată în iunie - investiţii internaţionale în valoare de 50 de miliarde de dolari în teritoriile palestiniene şi în ţările arabe vecine pe o perioadă de zece ani.
Însă liderii palestinieni, care refuză să discute cu administraţia Trump după ce preşedintele american a recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului, au respins în avans planul american care pare să îngroape soluţia cu două state privilegiată până acum de comunitatea internaţională.
La bordul avionului prezidenţial, Donald Trump s-a felicitat de faptul că Netanyahu şi Gantz au acceptat amândoi să vină la Casa Albă - în timp ce se află în campanie în vederea alegerilor de la 2 martie.
”Noi avem amândoi candidaţii venind. Nu s-a mai văzut aşa ceva”, a subliniat Trump.
Potrivit Casei Albe, Benjamin Netanyahu este aşteptat la Casa Albă marţi, ziua în care, de altfel, deputaţii israelieni urmează să înceapă să discute cererea de ridicare a imunităţii şefului în exerciţiu al Guvernului - inculpat de corupţie în trei dosare.
Întrebat despre eventuale contacte între administraţia sa şi palestinieni, Trump a rămas evaziv. ”Noi le-am vorbit scurt”, a răspuns el, fără să facă alte precizări.
”Sunt sigur că ei poate vor reacţiona în mod negativ la început, dar în realitate este foarte pozitiv pentru ei”, a adăugat el.
ACORD ”DEJA MORT”
Autoritatea Palestiniană (AP) şi-a reiterat joi respingerea categorică a proeictului de pace al Casei Albe.
”«Acordul secolului» pe care preşedintele Trump l-ar putea anunţa este deja mort”, a declarat un purtător de cuvânt al preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas la finalul unei întâlniri a acestuia din urmă cu preşedintele rus Vladimir Putin.
”Respingem absolut ceea ce administraţia Trump a realizat până în prezent (...). Poziţia noastră este clară: Israelul trebuie să pună capăt ocupaţiei teritoriilor palestiniene în vigoare din 1967”, a subliniat Nabil Abu Rudeina.
Colonizarea de către Israel a Cisiordaniei ocupate şi a Ierusalimului de Est anexat a continuat în toate guvernele israeliene din 1967, însă ea s-a accelerat în ultimii ani, sub impulsul lui Netanyahu şi Washingtonului, aliatul său.
Miercuri, preşedintele Abbas a subliniat ”importanţa rolului francez şi european în salvarea procesului politic”, într-o întâlnire cu preşedintele francez Emmanuel Macron, care s-a dus la ramallah, sediul AP:
”Orice proces de pace este posibil doar dacă părţile vor să construiască pacea. Atunci Franţa va ajuta în rolul său, care trebuie să fie al său şi va fi al său”, a declarat Macron săptămâna aceasta la Ierusalim.
Vicepreşedintele american Mike Pence, aflat în trecere la Ierusalim, la comemorarea eliberării lagărului nazist Auschwitz în urmă cu 75 de ani, a fost cel care a anunţat vizita lui Netanyahu la Casa Albă, în vederea evocării ”perspectivei unei păci în Ţara Sfântă”.
Planul anunţat de către Donald Trump - în campania electorală - era aşteptat în toamna lui 2019, după alegerile israeliene din septembrie.
Însă acest scrutin, în care Benjamin Netanyahu l-a înfruntat pe fostul şef al armatei Benny Gantz, nu a condus, la fel ca în alegerile precedente, în aprilie, la formarea unui guvern, de unde organizarea unor noi alegeri legislative la începutul lui martie.
”Noi nu avem un prieten mai bun ca preşedintele Trump”, a reacţionat Netanyahu. ”Cu atâţia prieteni la Casa Albă, trebuie să ajungem la un consens cât mai larg posibil, pentru a asigura securitatea şi pacea Israelului”, a adăugat el.
Benny Gantz "a acceptat de asemenea invitaţia preşedintelui”, potrivit Casei Albe, care nu a precizat dacă vizita sa urmează să aibă loc în aceeaşi zi.
Sursa : news.ro
Atac armat în Germania, șase oameni uciși... Mii de manifestanţi cer, la Bagdad, plecarea trupelor americane din Irak...