CEDO a fost sesizată de această membră a Consiliului de conducere al Partidului pentru o Societate Democratică Hatice Çoban, care a fost condamnată la închisoare după ce a fost găsită vinovată de propagandă în favoarea unei organizaţii teroriste, în urma unui discurs pe care l-a susţinut în 2007, în cursul unei manifestaţii.
Hatice Çoban a subliniat atunci că poliţişti care supravegheau manifestaţia i-au deformat declaraţiile şi a semnalat divergenţa între conţinutul discursului său, publicat în ziare, şi cel al celui relatat în procesele-verbale ale poliţiei.
Ea a dat asigurări că discursul său viza ”necesitatea rezolvării problemei kurde prin mijloace democratice şi paşnice”, subliniază CEDO într-un comunicat.
Judecătorii CEDO au apreciat că justiţia turcă nu a examinat în mod serios conţinutul discursului, principalul element de probă în acest dosar, şi au încălcat, astfel, libertatea de exprimare a lui Hatice Çoban.
PKK - o organizaţie clasată ”teroristă” de Turcia, Statele Unite şi Uniunea Europeană (UE) - poartă o gherilă sângeroasă împotriva Ankarei, din 1984, în sud-estul ţării, majoritar kurd.
În ianuarie 2016, CEDO a condamnat Turcia din cauza dizolvării în 2009 a DTP, principala formaţiune politică prokurdă, pe care o considera prea apropiată de PKK.
Dizolvarea DTP, dispusă de către Curtea Constituţională turcă, a încălcat dreptul de asociere - garantat de Convenţia europeană a drepturilor omului, stabilea într-o hotărâre luată în unanimitate CEDO.
Cu câteva luni înaintea dizolvării, în martie 2009, DTP a obţinut 5,70% din voturile exprimate în alegeri locale şi a devenit a patra forţă politică din ţară şi prima în sud-estul ţării, cu populaţie majoritară de etnie kurdă.
Sursa : news.ro
Şase militari sirieni, ucişi în nordul Siriei în confruntări armate cu forţele Ankarei... Premierul libanez Saad Hariri îşi anunţă demisia în a 13-a zi a unei contestări populare fără precedent care cere cădere...