- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Ueli Steck, celebrul alpinist elveţian, supranumit ”Swiss Machine” (”Maşina elveţiană”), a murit la vârsta de 40 de ani în urma unui accident care s-a produs sâmbătă, pe Muntele Everest, informează thehimalayantimes.com.
Un grup de șase salvatori au descoperit duminică trupul multiplului recordmen mondial, care ar fi alunecat pe o pantă acoperită de gheață. Corpul lui Steck a fost preluat de un elicopter. Durga Datta Dhakal, șeful departamentului de Turism de la Kathmandu, a transmis că trupul lui Steck a fost dus cu elicopterul în localitatea Lukla și de acolo va fi preluat de familie.
Potrivit Departamentului de Turism din Nepal, Ueli Steck conducea o expediție pe Everest, organizată de în Royal Orchid Treks and Expedition din Kathmandu, anunță News.ro. Interesant e că alpinistul elvețian se afla exact în locul în care Dor Geta Popescu, alpinista româncă ucisă de o avalansă în Retezat, visa să ajungă într-o zi.
Primul alpinist din lume a rămas timp de 70 de ani pe munte
Ueli Steck va rămâne „al munților”, chiar dacă trupul lui neînsuflețit a reușit să fie preluat de pe Everest cu ajutorul unui elicopter. Acum 70 de ani, în lipsa unei tehnologii avansate, trupurile multor pionieri de-ai alpinismului - dintre care amintim numele legendarului George Mallory, primul om care a încercat să escaladeze Everestul,"acoperișul lumii" - rămâneau acolo, în locul în care alpiniștii își dădeau ultima suflare. Oameni perfect conservaţi, găsiţi exact în poziţia în care şi-au dat ultima suflare.
Cel mai cunoscut alpinist care a existat vreodată a fost întrebat de un jurnalist de la The New York Times de ce vrea să urce Everestul, a dat un răspuns legendar: „Pentru că există!” ("Because it is there!"). Se întâmpla în 1924.
Mallory a murit în acea expediție, iar trupul său a rămas conservat acolo aprope şapte decenii. Abia în 1990 a fost identificat. Unii zic că trupul a fost recuperat, alţii că nu. La o altitudine de peste 8.000 de metri, salvamontiștilor le este practic imposibil să mai recupereze cadavrele.
Surse: News.ro/ thehimalayantimes.com
MAE: Atenționare de călătorie: Norvegia! Instituirea controlului tuturor persoanelor la frontiere începând cu 1 mai... VIDEO. Cel puţin 20 de pasageri au fost răniţi din cauza turbulenţelor puternice! Scenele dramatice surprinse în timpul ...