- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Eutanasierea implică prezenţa unui medic care să îşi asume un rol activ în oprirea vieţii unui pacient, în timp ce sinuciderea asistată implică furnizarea de către medic a unei substanţe letale pe care pacientul şi-o administrează singur.
Potrivit legislaţiei actuale, ajutarea unei persoane să îşi pună capăt vieţii este pedepsită cu închisoare de până la zece ani, dar 84% dintre spanioli sunt pentru dezincriminare, potrivit unui sondaj de opinie efectuat în 2018.
După ce două tentative anterioare de a schimba legea au eşuat din cauza lipsei sprijinului şi a încheierii premature a mandatului legislativului anterior, anul trecut, guvernul are acum o majoritate aproape garantată, datorită sprijinului din partea formaţiunii de centru-dreapta Ciudadanos şi mai multor partide mici.
”Vorbim despre boli debilitante incurabile, fără soluţie, şi care pot provoca o mare suferinţă”, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al guvernului, Maria Jesus Montero, adăugând că medicii care obiectează faţă de această practică vor avea dreptul să refuze.
Biserica Catolică, care în mod istoric este un reper pentru opinia publică din Spania, consideră că eutanasierea este greşită din punct de vedere moral, iar principalul partid de opoziţie conservator, Partidul Popular, şi partidul de extremă-dreapta Vox vor la rândul lor ca procedura să fie în continuare ilegală.
Influenţa bisericii a scăzut după încheierea dictaturii lui Francisco Franco, în 1975.
Purtătorul de cuvânt al Vox, Rocio Monasterio, a spus că partidul se va opune cu tărie proiectului, despre care a spus că va permite ”eliminarea” unor persoane a căror viaţă nu va mai fi considerată folositoare.
Eutanasierea a atras multă atenţie în Spania, care are una dintre cele mai mari speranţe de viaţă din lume, după ce filmul “Mar Adentro” a adus subiectul în atenţia publică din ţară.
Filmul spune povestea lui Ramon Sampedro, un bărbat paralizat care a susţinut zeci de ani dreptul legal de a muri şi care s-a sinucis asistat după ce instanţele i-au negat acest drept.
Portugalia dezbate la rândul ei legalizarea eutanasierii, iar socialiştii aflaţi la putere şi alte două partide politice, inclusiv Blocul de Stânga, au depus propuneri separate, pe care Parlamentul portughez este probabil să le aprobe. Oponenţii au strâns însă mii de semnături pentru organizarea unui referendum.
În Europa, eutanasierea şi sinuciderea asistată sunt permise în Elveţia, Olanda şi Belgia, în anumite circumstanţe şi reglementate strict.
Sursa : news.ro
Şeful OMS: Lumea trebuie să considere coronavirusul din China drept inamicul public numărul unu, mai periculos decât ter... Peste 1.100 de persoane au murit din cauza înfectării cu coronavirus...