Căutare Live

Un proiect privind eutanasierea provoacă dezbateri aprinse în Parlamentul Spaniei

Noul guvern de stânga al Spaniei a depus marţi în Parlament un proiect care ar permite eutanasierea şi sinuciderea asistată, în anumite cazuri, reaprinzând o dezbatere aprinsă dacă ambele practici ar trebui dezincriminate, transmite Reuters.

Eutanasierea implică prezenţa unui medic care să îşi asume un rol activ în oprirea vieţii unui pacient, în timp ce sinuciderea asistată implică furnizarea de către medic a unei substanţe letale pe care pacientul şi-o administrează singur.

Potrivit legislaţiei actuale, ajutarea unei persoane să îşi pună capăt vieţii este pedepsită cu închisoare de până la zece ani, dar 84% dintre spanioli sunt pentru dezincriminare, potrivit unui sondaj de opinie efectuat în 2018.

După ce două tentative anterioare de a schimba legea au eşuat din cauza lipsei sprijinului şi a încheierii premature a mandatului legislativului anterior, anul trecut, guvernul are acum o majoritate aproape garantată, datorită sprijinului din partea formaţiunii de centru-dreapta Ciudadanos şi mai multor partide mici.

”Vorbim despre boli debilitante incurabile, fără soluţie, şi care pot provoca o mare suferinţă”, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al guvernului, Maria Jesus Montero, adăugând că medicii care obiectează faţă de această practică vor avea dreptul să refuze.

Biserica Catolică, care în mod istoric este un reper pentru opinia publică din Spania, consideră că eutanasierea este greşită din punct de vedere moral, iar principalul partid de opoziţie conservator, Partidul Popular, şi partidul de extremă-dreapta Vox vor la rândul lor ca procedura să fie în continuare ilegală.

Influenţa bisericii a scăzut după încheierea dictaturii lui Francisco Franco, în 1975.

Purtătorul de cuvânt al Vox, Rocio Monasterio, a spus că partidul se va opune cu tărie proiectului, despre care a spus că va permite ”eliminarea” unor persoane a căror viaţă nu va mai fi considerată folositoare.

Eutanasierea a atras multă atenţie în Spania, care are una dintre cele mai mari speranţe de viaţă din lume, după ce filmul “Mar Adentro” a adus subiectul în atenţia publică din ţară.

Filmul spune povestea lui Ramon Sampedro, un bărbat paralizat care a susţinut zeci de ani dreptul legal de a muri şi care s-a sinucis asistat după ce instanţele i-au negat acest drept.

Portugalia dezbate la rândul ei legalizarea eutanasierii, iar socialiştii aflaţi la putere şi alte două partide politice, inclusiv Blocul de Stânga, au depus propuneri separate, pe care Parlamentul portughez este probabil să le aprobe. Oponenţii au strâns însă mii de semnături pentru organizarea unui referendum.

În Europa, eutanasierea şi sinuciderea asistată sunt permise în Elveţia, Olanda şi Belgia, în anumite circumstanţe şi reglementate strict.

Sursa : news.ro

Citește și
colaj de imagini cu icoana sfintei filofteia, un preot, cartea sfanta si o femeie care se inchina
Gesturile care te feresc de boli și necazuri dacă sunt făcute de Sfânta Filofteia. Iată și ce nu e bine să faci mâine
Gesturile care te feresc de boli și necazuri dacă sunt făcute de Sfânta Filofteia. Iată și ce nu e bine să faci mâine
Colaj cu zăpadă și ninsoare
Alertă ANM! Meteorologii anunță lapoviță și ninsoare. Ce zone sunt vizate de avertizare
Alertă ANM! Meteorologii anunță lapoviță și ninsoare. Ce zone sunt vizate de avertizare
colaj de fotografii cu irina petrea
Ce mai face și cum arată acum Irina Petrea, psihologul care ne învăța despre cei 7 ani de acasă și despre "copiii contra părinți"
Ce mai face și cum arată acum Irina Petrea, psihologul care ne învăța despre cei 7 ani de acasă și despre "copiii contra părinți"
Mai multe articole
Şeful OMS: Lumea trebuie să considere coronavirusul din China drept inamicul public numărul unu, mai periculos decât ter... Peste 1.100 de persoane au murit din cauza înfectării cu coronavirus...
Parteneri
Dușul fierbine în sezonul rece: de ce este contraindicat
O baie relaxantă este tot ce vizezi, după o zi aglomerată? Avem o veste nu tocmai plăcută pentru tine. Dușul fierbinte în sezonul rece ți-ar putea face mai mult rău decât bine, potrivit informațiilor oferite de medici și specialiști.
Catine.ro
Ultimele știri