"Reporterul BBC John Sweeney a petrecut opt zile, sub acoperire, in cea mai strict controlata tara din lume", scrie pe siteul emisiunii “Panorama” de la BBC.
S-a dat drept profesor insotitor al unor studenti de la prestigioasa Scoala de Economie din Londra, intr-o vizita de informare in Coreea de Nord. Din grup au mai facut parte sotia lui Sweeney si un operator. Studentii spun insa ca nu au stiut ca asa-zisul profesor era ziarist si ca, din cauza lui, puteau fi arestati.
Nici profesorii Scolii de Economie nu sunt incantati de stratagema folosita de BBC. Ei sunt ingrijorati ca vor fi primiti, in viitor, cu suspiciune la orice calatorie de studii in tari mai putin democratice: “Suntem profund ingrijorati pentru ca studentii nostri au fost expusi la riscuri pentru siguranta lor personala, ceea ce scoala noastra nu ar fi aprobat niciodata, nici macar in vis”.
In replica, BBC spune ca studentii au fost informati ca vor fi insotiti de un ziarist: “Le-am spus cat trebuia, dar nu atat de mult ca sa-i punem in primejdie daca ar fi mers ceva prost. Nu a mers nimic prost si am scapat cu bine. E drept ca studentilor nu li s-a spus ca vor fi si filmati. Dar BBC este de acord sa le ascunda chipurile, daca o doresc, si, in aceste conditii, nu vede niciun motiv ca sa opreasca difuzarea reportajului, programat in aceasta seara”.
Controversa apare pe fondul amenintarilor regimului de la Phenian impotriva Statelor Unite, Coreei de Sud si Japoniei.
Astazi se implinesc 101 ani de la nasterea lui Kim Ir Sen, fondatorul regimului si bunicul actualului lider Kim Jong Un. Analistii militari se tem ca evenimentul ar putea fi sarbatorit printr-un nou test cu o racheta balistica.
Kim Jong Un a participat, ieri, la un miting de comemorare, dupa ce nu fusese vazut in public de doua saptamani, ceea ce daduse nastere la tot felul de speculatii.
foto: Hepta.ro