Antena Căutare

VIDEO! Bilant provizoriu al atentatelor: Cel putin 91 de morti/ Alarma falsa cu bomba la Oslo

Bilantul atentatului cu bomba comis vineri in centrul capitalei norvegiene si al atacului armat din apropiere de Oslo, pe insula Utoya, care a vizat o scoala de vara a organizatiei de tineret a Partidului Laburist aflat la putere, a crescut la cel putin 91 de morti, anunta AFP.

UPDATE! O noua alerta cu bomba a fost declansata sambata la Oslo, dar aceasta s-a sovedit a fi o alarma falsa, relateaza Sky News. Politia a izolat o zona din centrul capitalei norvegiene, pe o raza de 100 de metri in jurul Solli Plass, o piata din apropiere de Palatul Regal, a relatat ziarul Verdens Gang.

Ulterior, s-a dovedit ca alarma a fost falsa, o cutie neagra considerata initial suspecta fiind identificata ca difuzor muzical.

Cioburi, bucati de lemn, de aluminiu, mii de documente imprastiate, foc, fum si praf. Peste toate, o spaima de neimaginat si haos. Sunt imagini care au amintit lumii intregi de atentatele din 11 septembrie 2001.

Suspectul arestat pe insula Utoya este un norvegian de 32 de ani, Anders Behring Breivik, care s-a deghizat in politist apoi a inceput sa traga la intamplare in grupurile de tineri, ucigand cel putin 80 de persoane. Restul de 7 persoane decedate apartin atentatului cu masina capcana din centrul capitalei norvegiene.

Acesta este interogat de ieri dupa-amiaza, de cand a fost capturat pe insula de catre politie si este cunoscut ca avand legaturi cu miscarile de extrema dreapta.

2011/07/23//336939-andersbehringbreivik.jpg

Autoritatile norvegiene cred ca exploziile si atacul armat ar avea acelasi autor, transmite CNN. Desi atentatul fusese revendicat de catre gruparea Ansar al-Jihad al-Alami, politia spune ca nu este vorba despre un atentat terorist cu implicatii internationale.

momentan trebuie sa aratam solidaritate si simpatie oamenilor afectati. Suntem o tara mica si sunt solidari in astfel de momente dramatice".

Atentatul de la Oslo este cel mai important act terorist din Europa, dupa cel din 2005 de la Londra

Multi dintre cei ucisi si-au pierdut viata in atentatul cu bomba care a distrus o cladire a guvernului si in care se afla si biroul prim-ministrului norvegian. Un cameraman amator a filmut urmarile deflagratiei.

Cateva ore mai tarziu, alti norvegieni erau ucisi intr-un atac armat care a avut loc pe o insula de la periferia capitalei. Un barbat imbracat in uniforma de politist a deschis focul in timpul unei reuniuni a tinerilor din Partidul Laburist, la care urma sa ia parte si premierul norvegian. Barbatul de 32 de ani a fost retinut imediat, iar oficialitatile cred ca el ar avea legatura si cu atentatul cu bomba.

Asta dupa ce pe insula au fost descoperite si alte materiale explozive nedetonate. Reactiile n-au intarziat sa apara.

Liderii lumii au tinut sa arate ca sunt alaturi de poporul norvegian. Presedintele american, Barack Obama, a transmis condoleante Norvegiei, asigurandu-o de tot sprijinul sau.

Si primul ministru neo-zeelandez, aflat la o intalnire cu Barack Obama la Casa Alba, a tinut sa aminteasca tuturor despre pericolul terorismului global.

Atentatul de la Oslo este cel mai important act terorist din Europa, dupa cel din 2005 de la Londra. Peninsula scandinava a mai fost zguduita de un atac terorist anul trecut. La Stockholm, in Suedia, un barbat, a carui sotie era romanca, s-a aruncat in aer.

Japonia din nou in alerta: Cutremur de 6,5 pe Richter in Miyagi... Gruparile teroriste islamiste, indemnate sa nu revendice atacurile din Norvegia...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x