Institutul a emis o alerta la ora locala 13:25 (02:25, ora Romaniei) dupa primele eruptii de cenusa ce au iesit din conul vulcanului care a redevenit activ in august, dupa aproape un secol de inactivitate. Eruptia a fost mica, insa o ploaie de cenusa s-ar putea abate asupa localitatilor din imprejurimi, au prevenit autoritatile.
Conform unui martor, Clint Green, norul de cenusa se ridica pana la aproximativ doi kilometri altitudine. "Era foarte spectaculos. Dintr-o data, un nor negru impresionant a inceput sa apara, apoi sa tasneasca", a povestit acesta.
Eruptia muntelui Tongariro in august, prima din 1897, nu a rezultat in lava, dar a produs un nor de cenusa ce a perturbat puternic traficul aerian.
Noua Zeelanda este situata pe Cercul de Foc al Pacificului, la intalnirea placii tectonice australiene cu cea a Pacificului, inregistrand pana la 15.000 de cutremure pe an si o activitate vulcanica insemnata.
Eruptia cu cele mai multe victime a avut loc in 1953, cand pietre provenind din muntele Ruapehu, de pe insula de Nord, au distrus un pod feroviar provocand deraierea unui tren care s-a soldat cu moartea a 151 de persoane.
Acest vulcan, ce reprezinta "muntele Osandei" (Mount Doom) in trilogia filmelor "Stapanul inelelor", inregistreaza o crestere in presiune si s-ar putea trezi in scurt timp.
Sursa: Antena 3
Foto: Hepta