- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Formatul 5+2 de negocieri in procesul de solutionare a crizei transnistrene se refera la OSCE, Rep. Moldova, Transnistria, Ucraina si Rusia, precum si la UE si SUA in calitate de observatori.
Condoleezza Rice, secretar de Stat american in 2008, a trimis mesajul pe 27 octombrie, in acelasi an, dupa o reuniune a oficialilor din noua state membre ale Parteneriatului Extins pentru Nordul Europei (Expanded Partnership in Northern Europe - E-PINE). La aceasta reuniune, care a avut loc pe 2 octombrie 2008 la Vilnius (Lituania), participase si Dan Fried, asistentul secretarului de Stat pentru Europa.
Discutiile s-au concentrat pe situatia din Georgia, Ucraina, Belarus, R.Moldova, Irak si Afganistan.
"Pilvi-Sisko Vierros (director politic in cadrul Ministerului finlandez de Externe) a inceput discutia despre R.Moldova spunand ca obiectivul principal al OSCE il reprezinta negocierile oficiale in formatul 5+2. Romania ar dori sa fie integrata in acest format, dar participarea sa ar fi reprezentata de Uniunea Europeana", se arata in mesajul diplomatic american.
"Influenta Rusiei in Transnistria este in crestere si se incearca relansarea planului de federalizare din 2003. Dan Fried a declarat ca R.Moldova nu ar trebui sa se simta obligata sa adopte un plan care ar avea efecte negative asupra tarii, reiterand sustinerea SUA pentru negocierile in formatul 5+2. Constitutia R.Moldova garanteaza neutralitatea, astfel ca nu este nevoie ca Statele Unite sa mai garanteze acest lucru. Daca Moldova doreste acest lucru, este alegerea lor; neutralitatea nu constituie un impediment pentru cooperarea bileterala", conform mesajului diplomatic american.
"Bjorn Lyrvall (director-general in cadrul Ministerului suedez de Externe) a declarat ca Uniunea Europeana trebuie sa transforme Republica Moldova intr-o optiune atragatoare pentru Transnistria, in acest sens UE putand recurge la un acord extins si la masuri de consolidare a increderii. Zygimantas Pavilionis (director politic in cadrul Ministerului lituanian de Externe) a apreciat ca R.Moldova este un succes partial, fiind momentul ca Uniunea Europeana sa treaca la lucruri serioase si sa isi completeze mandatul, prelungind si dezvoltand Misiunea de Asistenta la frontiera (EUBAM). In plus, UE trebuie sa fie pregatita sa aplice o misiune civila" in R.Moldova, se mai arata in mesajul semnat de Condoleezza Rice.
Acest mesaj diplomatic "confidential" a fost trimis sediilor ambasadelor americane din Chisinau, Copenhaga, Helsinki, Kabul, Kiev, Moscova, Oslo, Reykjavik, Riga, Stockholm, Tallinn, Tbilisi, Vilnius si la reprezentanta americana de la sediul NATO.
Sursa: Antena3
Pretul petrolului a atins maximul ultimilor doi ani... Etna, cel mai activ vulcan din Europa, a erupt!...