Antena Căutare

Premiera in ultimii 14 ani: liderul chinez Xi Jinping a ajuns în Coreea de Nord

Preşedintele chinez Xi Jinping a sosit în Coreea de Nord pentru o vizită istorică la Phenian, care are ca scop revitalizarea unei alianţe cu probleme, atât el cât şi liderul nord-coreean Kim Jong-un având propriile dificultăţi în relaţiile cu preşedintele american Donald Trump, conform The Guardian.

Aceasta este prima vizită a unui preşedinte chinez în Coreea de Nord în ultimii 14 ani, după ce relaţiile dintre cele două ţări aliate în Războiul Rece s-au deteriorat în urma activităţii nucleare a Phenianului şi a faptului că Beijingul a susţinut impunerea unor sancţiuni asupra Nordului la ONU.

De asemenea, vizita are loc în contextul unor tensiuni între Phenian şi Washington după ce al doilea summit între Kim şi Trump s-a încheiat cu un eşec în februarie la Hanoi.

Xi va efectua o vizită de stat de două zile alături de soţia sa Peng Liyuan, ministrul de Externe Wang Yi şi alţi oficiali, conform televiziunii de stat chineze CCTV. Xi este aşteptat să aducă un omagiu la Turnul Prieteniei din Phenian, un monument dedicat trupelor chineze care au salvat Coreea de Nord în Războiul Coreean.

În capitala Phenian au fost arborate steaguri chineze în locaţii cheie şi pe străzi, alternând cu emblemele nord-coreene.

Articolul continuă după reclamă

Analiştii se aşteaptă că Xi să se folosească de această vizită, care are loc chiar în perioada aniversării a 70 de ani de relaţii între cele două ţări, pentru a demonstra că Beijingul încă are o influenţă puternică în regiune.

„Pentru Coreea de Nord, întâlnirea va demonstra Statelor Unite că Phenianul are susţinerea Chinei şi va transmite un mesaj Washingtonului că ar trebuie să îşi oprească campania de presiune maximă”, a declarat Lim Eul-chul, profesor de studii nord-coreene la Universitatea Kyungnam.

Summit-ul are ca scop şi îmbunătăţirea relaţiilor dintre cele două ţări vecine după mai mulţi ani de tensiuni cauzate de programul nuclear al Coreei de Nord şi de faptul că Beijingul a susţinut sancţiuni împotriva Phenianului la ONU. Cei doi lideri sunt aşteptaţi să discute despre legăturile economice şi ajutoare umanitare, existând informaţii că China ar putea trimite sute de mii de tone de orez în Coreea de Nord, ţară afectată de o secetă.

Observatorii se aşteaptă ca Xi să îşi arate susţinerea oficial faţă de cererile Coreei de Nord ca SUA, în semn de reciprocitate faţă de eventuale măsuri ale regimului nord-coreean de a-şi desfiinţa facilităţile nucleare, să reducă sancţiunile pas cu pas.

Totuşi, Zhao Tong, expertul privind Coreea de Nord de la Centrul Carnegie Tsinhua, un centru de cercetare din Beijing, nu se aşteaptă să aibă loc „discuţii substanţiale” privind dezarmarea nucleară la această întâlnire „pentru că China şi Coreea de Nord nu au destulă încredere una în cealaltă”.

Kim a efectuat patru vizite la Beijing din martie 2018 până în prezent. De asemenea, el a participat la două summit-uri cu Donald Trump, trei cu preşedintele sud-coreean Moon Jae-in. iar în aprilie a călătorit la Moscova pentru a se întâlni cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Sursa : news.ro

Comitetul pentru relaţii externe al Senatului SUA il audiaza azi pe Adrian Zuckerman, posibil nou ambasador al SUA în Ro... Un congresman republican important a cerut audierea Facebook în legătură cu decizia de a lansa o criptomonedă...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 15 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vreme friguroasă, cu maxime de până la 5 grade
Super Neatza, 15 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vreme friguroasă, cu maxime de până la 5 grade Miercuri, 15.01.2025, 08:39
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x