Oficiali ai Organizatiei Mondiale a Sanatatii au declarat ca masurile autoritatilor nipone par suficiente pentru moment, iar premierul japonez a apreciat ca situatia se stabilizeaza „pas cu pas".
Locuitorii de langa Fukushima nu sunt primiti in centre de cazare
Intre timp insa, locuitorii de langa Fukushima care au fugit din zona nu sunt primiti in centrele de cazare din teama de a nu contamina alte persoane. Mai mult, acestia au nevoie de certificate care sa ateste ca nu reprezinta riscuri si ca pot fi primiti in centrele de cazare.
Un expert medical din prefectura Fukushima a declarat ca doar angajatii de la centrala pot reprezenta un risc, dar ca ingrijorarea generala poate duce la acte de discriminare.
Printre persoanele care nu au avut loc in centrele de cazare s-a numarat si o fetita de opt ani. Aceasta nu avea certificat privind radioactivitatea.
Zona Fukushima, nelocuita timp de 20 de ani
Un consilier guvernamental japonez a declarat ca regiunea din jurul centralei ar putea ramane nelocuita mai mult timp, pana la 20 de ani. "Nu se poate trai acolo deocamdata. Iar aceasta situatie ar putea dura intre zece si 20 de ani", a declarat Kenichi Matsumoto, consilier la biroul premierului japonez.
In urma accidentului de la centrala Fukushima Daiichi, produs dupa seismul si tsunamiul din 11 martie, Guvernul japonez a instituit o zona de evacuare pe o raza de 20 de kilometri.
Luni, Executivul de la Tokyo a anuntat ca intentioneaza sa extinda acest perimetru de securitate.
Antena3Fukushima: Autoritatile japoneze au decis sa ridice nivelul de alerta nucleara de la 5 la 7... Wikileaks: Polonia se temea ca devenise "un inconvenient" pentru SUA, in 2009...