- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Consolidată și reconsolidată în urmă cu doi ani, faleza din stațiunea Eforie Nord s-a prăbușit! Poate că nu este una dintre cele mai cunoscute stațiuni de pe litoralul românesc, dar este printre cele mai vechi, alături de „surata” de la Eforie Sud.
În plus este a doua ca mărime, iar în comunism, era destinația preferată a mai multor români datorită prețurilor convenabile, a peisajului mirific, și a bazelor de tratament, dintre care „Ana Aslan”, cu apă de la Techirghiol, era renumită.
Procesul a fost unul de tipul „picăturii chinezești”: încet, dar sigur!
Astăzi, toate acestea vor deveni în mare parte amintire, căciv faleza s-a prăbușit. „Inevitabilul s-a produs!”, am putea spune, căci natura a început să își revendice birul încă de acum câțiva ani. Procesul a fost unul de tipul „picăturii chinezești”: încet, dar sigur!
Malurile au început să cedeze și să se prăbușească bucată cu bucată. Reprezentanții Primăriei Eforie a pus dezastrul pe seama ploilor care au înmuiat terenul și au încercat să stopeze fenomenul. Locuitorii însă nu au învinuit numai natura, ci și pe autorități. Potrivit celor din urmă și a specialiștilor de la Direcția Apelor Dobrogea Litoral, eroziunea costieră și alunecările de teren au fost accelerate și de lucrările la aleea pietonala facute de primărie.
Arabii au avut noroc cu olandezii, noi - nu!
În acest context, acum doi ani în zonă s-au desfășurat lucrări de consolidare și reconsolidare, realizate de o echipă de experți care au construit și insulițe în Dubai.
Olandezii care au construit insula palmier din Dubai au modernizat litoralul românesc. Dacă arabii au fost mai norocoși, la români, necazul nu vine niciodată singur. Atunci, plaja din Eforie Nord a câştigat 80 de metri în lăţime, în condiţiile în care până acum turiştii de la 3 hoteluri se înghesuiau pe o fâşie de numai 20 de metri.
Din primăvară şi până acum, zeci de mii de tone de nisip fin au fost aduse din largul marii, de la 200 de metri adâncime, pe această plajă de la intrarea în staţiunea Eforie Nord. Aşa a apărut cea mai mare plajă din sudul litoralului.
Amintirile de altădată și „vederile” de la Eforie Nord
Românii nostalgici care veneau odată la Eforie Nord vor rămâne cu amintirile și „vederile” cu ajutorul cărora trimiteau odată salutări de pe litoral celor de acasă.
Cărțile ilustrate de atunci dezvăluie o stațiune de o deschidere largă către mare şi o faleză impresionantă, a cărei înălţime, estimau specialiștii vremii, atingea şi 30 de metri, cunoscută că un loc perfect de promenadă.
Legătură dintre faleză şi plajă este făcută prin intermediul unor scări.
Potrivit site-ului litoralulromanesc.ro, piatra de temelie a staţiunii a fost pusă în anul 1894, atunci când organizaţia Eforia Spitalelor Civile din Bucureşti a construit în zona un sanatoriu balneoclimateric. De-a lungul timpului, staţiunea s-a mai numit Carmen Sylva şi Vasile Roaită. Până în anul 1933 staţiunea Eforie a aparţinut de localitatea Techirghiol.
Photo Credits:calatorii.myfreeforum.ro
Alice, ispită sub acoperire la „Insula iubirii”! Situația devine tot mai periculoasă!... Fosta iubită al lui Leonardo di Caprio, Gisele Bundchen , arată ca o adolescentă la 39 de ani! Cu doi copii acasă, „îng...