Celebra navă Titanic s-a scufundat în anul 1912, în călătoria sa de inaugurare, după ce a lovit un iceberg. În tragicul eveniment maritim au murit peste 1.500 de oameni. Mai târziu, în anul 1985, un oceanograf american și un explorator au localizat segmente mari din navă, potrivit Digi24.
Mare parte din filmarea care surprinde epava Titanicului nu a fost făcută publică până acum
Imaginile cu epava Titanicului aparțin Woods Hole Oceanographic Institution (WHOI) și au fost filmate la circa trei kilometri sub suprafața oceanului, la câteva luni după ce exploratorii au descoperit epava, în anul 1985, potrivit Agerpres, care citează Reuters.
După ce s-a descoperit epava, mai multe documentare despre Titanic au arătat imagini de la locul naufragiului, potrivit sursei citate. Deși, la acea vreme, au fost difuzate doar câteva clipuri scurte cu primele scufundări, acum, a apărut pe YouTube un material întreg, needitat, de la primele expediții.
Publicarea acestor imagini „marchează prima vizionare a vasului care a sfârşit tragic în 1912, precum şi alte secvenţe emblematice.”, susţine WHOI, citat de sursele menționate mai sus.
Imaginile au fost realizate pe parcursul a 11 scufundări în iulie 1986 și au fost surprinse cu camere plasate într-un submersibil cu echipaj uman şi într-o navă de mici dimensiuni operată de la distanţă, care putea fi manevrată în spaţii înguste, potrivit Agerpres.
Citește și: Cum arată Kate Winslet fără machiaj la 46 ani. Celebra actriță din Titanic i-a surprins pe fani
Detaliul emoționant dezvăluit de oceanograful american Robert Ballard: „Nimic nu era mic”
Robert Ballard, renumit pentru descoperirea epavei Titanicului în anul 1985, a declarat că a văzut un „zid uriaș de oțel nituit, care se ridica la peste 30 și ceva de metri deasupra noastră.”, potrivit Evenimentul Zilei./„M-am uitat în sus la Titanic. Nimic nu era mic.”
În timpul expediției sale, Ballard susține că a mai văzut încălțămintea unei mame și a unui copil, care se pare că au murit de hipotermie:
„După ce Titanicul s-a scufundat, cei care au intrat în apă și care nu aveau veste de salvare au murit de hipotermie.”
Însă, ceea ce a emoționat a fost descrierea atmosferei de pe fundul Oceanului Atlantic: „Era ca și cum oamenii se uitau înapoi la noi. A fost destul de obsedant, de fapt.”, potrivit sursei citate mai sus.
Difuzarea acestor imagini este sincronizată cu relansarea lungmetrajului „Titanic”, realizat în anul 1997 de James Cameron, cu prilejul celei de-a 25-a aniversări. Pelicula a câştigat 11 Oscaruri, inclusiv la categoria „cel mai bun film”.
„Poveştile oamenilor întruchipate de uriaşul vapor continuă să emoţioneze. Prin lansarea acestor imagini, WHOI contribuie la istorisirea unei părţi importante a acestei poveşti, care se întinde peste generaţii şi are o amploare globală.”, a spus James Cameron într-un comunicat, citat de Agerpres.