Ziua Internautului, celebrată pentru prima dată în acest an, pe 23 august, marchează împlinirea a 25 de ani de la deschiderea internetului (World Wide Web) în faţa utilizatorilor publici din lumea întreagă, informează news18.com.
În prezent, World Wide Web reprezintă o parte integrantă a vieţii moderne, însă acest lucru a devenit posibil abia pe 23 august 1991, după ce inventatorul internetului, savantul britanic Tim Berners-Lee, cercetător la CERN, a permis accesul la această reţea informatică publicului general - utilizatori obişnuiţi, din lumea întreagă, care nu aveau legătură cu acel laborator de cercetare din Elveţia.
Marţi, 23 august 2016, se împlinesc 25 de ani de la garantarea accesului public la cea mai mare reţea informatică din lume.
Tim Berners-Lee a inventat World Wide Web (WWW) în 1989, în timp ce lucra la CERN (Organizaţia Europeană pentru Cercetări Nucleare). Laboratorul CERN se află la câţiva kilometri de Geneva, la graniţa dintre Franţa şi Elveţia.
Reţeaua a fost iniţial concepută şi dezvoltată pentru a asigura nevoia de partajare automatizată de informaţii între savanţii de la universităţile şi institutele de cercetare.
Apoi, acea reţea s-a deschis către publicul larg pe 23 august 1991.
Tim Berners-Lee s-a născut la Londra pe 8 iunie 1955. Părinţii lui au fost unii dintre primii savanţi din industria computerelor. În prezent, el este preşedintele World Wide Web Consortium, un organism care supraghează dezvoltarea şi îmbunătăţirea internetului, dar şi protejarea libertăţii de circulaţie a informaţiei online.
Prin definiţie, ”internaut” reprezintă un termen ce provine din juxtapunerea cuvintelor ”internet” şi ”astronaut” şi desemnează un inginer, designer sau operator din industria informatică sau un simplu utilizator anonim care este capabil din punct de vedere tehnic să utilizeze comenzile de bază ale internetului.