Alegerea unei cariere, sau schimbarea celei deja existente, este, pentru majoritatea dintre noi, o experiență confuză și plină de obstacole. Îți dorești să faci o alegere care să îți aducă fericire, dar cum poți ști cu exactitate care va fi aceasta?
Cercetările sugerează că oamenii nu se prea pricep să își prezică reacțiile viitoare. Cu toții știm pe cineva care și-a început cariera cu gândul că își iubește profesia, dar care a ajuns să își urască jobul. În fond, cum ar trebui să știi dacă vei fi fericit ca bancher de investiții sau ca artist, ori profesor dacă nu ai făcut încă niciunul din aceste lucruri? Cine a avut vreodată, în istoria omenirii, o slujbă care nu i-a oferit niciun moment neașteptat, niciun punct de turnură și niciun sentiment de frustrare? O atitudine pozitivă poate să te ajute să depășești diferitele momentele dificile din carieră, iar o cercetare intrinsecă amănunțită, înainte de alegerea drumului profesional, se va dovedi a fi cea mai bună modalitate de a porni la atac.
Identifică-ți pasiunile
Oricât de clișeic ar suna, este extrem de important să faci ceea ce îți place. Inițierea într-un domeniu care nu te pasionează poate avea repercusiuni negative în viitor. În timp vei ajunge să te plafonezi, iar lipsa afinității față de domeniul de activitate ales nu te va îndruma către găsirea de soluții noi, ci te va încărca cu frustrări si regrete. Începe procesul căutării jobului potrivit pentru tine făcând o listă de hobby-uri care îți aduc plăcere și care se pot transforma într-o carieră. Iubești să citești? Înainte de a ajunge pe rafturile librăriilor, cărțile trec printr-un întreg proces de editare, de care te poți ocupa chiar tu. Vei avea acces la manuscrise noi tot timpul, iar plăcerea lecturii va putea rămâne o constantă în viața ta, care nu va necesita timp liber - pentru că a citi este jobul tău! Dacă adori să faci poze la tot pasul, iar prietenii tăi apelează la tine când vor o fotografie demnă de album, intreabă-te - nu cumva vrei un job la Photohotel? Vei avea oportunitatea de a lucra tot timpul cu oamenii relaxați, pentru că oamenii sunt în vacanță! Iar mediul în care îți vei desfășura activitatea e cât se poate de opus unui birou, așa că dacă ești un spirit liber, care are nevoie de libertate de mișcare, acesta poate fi jobul potrivit pentru tine.
Stabilește-ți aptitudinile
În căutarea unui loc muncă este foarte important să știi ce îți dorești să faci, dar și care sunt calitățile proprii ce te pot ajuta să duci la îndeplinire sarcinile respectivei profesii. Dacă reușești să identifici toate aptitudinile pe care le ai, vei reuși să îți oferi mai multe opțiuni de carieră. Acest lucru te poate ajuta, de asemenea, să stabilești ce abilități pot fi îmbunătățite, sau în ce sectoare ai nevoie de îmbogățirea cunoștințelor. Există două mari categorii de aptitudini profesionale, care pot creiona un profil profesional al individului:
Aptitudini specifice - se aplică, de obicei, la un anumit tip de job. Aptitudinile specifice includ fluența într-o limbă străină, abilitatea conducerii unui vehicul specializat, capacitatea de a folosi software-uri specifice și echipamente tehnice, și orice alte cunoștințe specifice necesare unui anumit domeniu de activitate.
Aptitudini transferabile - pot fi utilizate într-o varietate de situații sau locuri de muncă (se pot transfera de la un job la altul). Aici se regăsesc capabilitatea de a-i motiva și a-i organiza pe alții, abilitățile verbale și de comunicare non-verbală, munca în echipă, atenția la detalii și alte calități interpersonale.
Setează-ți standardele financiare
Oamenii de HR pe care îi vei întâlni în interviuri te vor întreba despre confortul tău financiar. Suma pe care tu o consideri corectă pentru timpul și efortul tău. Psihologia din spatele aceste întrebări atinge două puncte:
- Verifică încadrarea așteptărilor tale financiare în bugetul alocat job-ului respectiv
- Vor să vadă dacă îți cunoști poziția pe piață în raport cu aptitudinile și meritele tale
Este important să fii corect cu tine și să stabilești care sunt așteptările pe care le poți avea. Evită o situație în care nu obții jobul potrivit doar din cauza salariului mult prea mare pe care ți-l dorești, dar care depășește cu mult ceea ce aduci în joc.
Începe selecția ofertelor de job
Odată ce ai stabilit ce îți dorești să faci, care sunt aptitudinile care te vor susține și care este standardul financiar către care tinzi, e momentul să începi selecția ofertelor pentru locuri de muncă în domeniul tău. Internetul îți este aliat în acest proces, pentru că ai la dispoziție site-uri dedicate, cu mii de anunțuri disponibile, precum și platforme de social media, unde ofertele de job-uri apar tot mai des. Fă o cercetare pe ultimele luni, pentru a vedea tendința pieței. Completează un formular de CV european cu toate datele necesare, pentru că nimic nu e mai supus eșecului decât un CV incomplet și aplică la job-urile care se aplică filtrelor tale. Mergi la cât mai multe interviuri!
Alegerea job-ului potrivit poate fi un proces de durată, așa că înarmează-te cu răbdare și ambiție. Stabilește-ți punctele forte și așteptările financiare și pornește la drum. E posibil să treci prin câteva locuri de muncă până ajungi la cel mult visat, iar de pe parcurs e important să culegi experiență și lecții ce te vor ajuta în viitor.
Mama și-a găsit bebelușul mort în pătuț, deși avea monitorul de supraveghere pornit! Ce s-a întâmplat... Ce ai voie și ce nu poți să incluzi în bagajul de cală...