Steven Collins, profesor de studii biblice la Trinity Southwest University din Albuquerque, afirmă că a descoperit locul în care se afla în Antichitate oraşul Sodoma.
Destinul tragic al oraşelor biblice Sodoma şi Gomora a stimulat imaginaţia multor artişti, teologi şi arheologi. Cartea Genezei descrie felul în care Dumnezeu a "turnat pucioasă" asupra locuitorilor, pentru a-i pedepsi pentru viaţa desfrânată, iar oamenii de ştiinţă au dorit mereu să afle dacă acestea au existat în realitate şi dacă au fost distruse din cauza unor calamităţi naturale.
Din 2005, profesorul Steven Collins şi echipa sa au analizat un sit arheologic din sudul Văii Iordanului, cunoscut sub numele Tall el-Hammam. După ce a încheiat al zecelea sezon de săpături, acesta a anunţat că a descoperit "o mină de aur de structuri monumentale antice şi artefacte", care sugerează că situl era un oraş influent în epoca bronzului timpuriu şi epoca bronzului mijlociu (între 3.500 î.e.n. şi 1540 î.e.n.), scrie mediafax.ro.
Descoperire epocală. Românii au aflat compoziția unui asteroid periculos pentru Pământ
După părerea profesorului Collins, toate dovezile par să indice faptul că Tall el-Hammam era probabil cel mai mare oraş aflat la est de "Kikkar" - numele ebraic ai câmpiilor de lângă râul Iordan. Steven Collins pretinde, de asemenea, că Tall el-Hammam este plasat strategic lângă surse străvechi de apă dulce şi la intersecţia unor rute comerciale.
Potrivit profesorului american, există şanse mari ca textul din Biblie să se refere la Tall el-Hammam atunci când descrie oraşul Sodoma.
Steven Collins spune că a descoperit şi dovezi ce atestă faptul că acel oraş a avut parte de un sfârşit brusc, spre sfârşitul epocii bronzului mijlociu. Nu se ştie cu exactitate ce a cauzat decăderea bruscă a oraşului, dar distrugerea acestuia de către un incendiu este una dintre posibilităţi.
Sodoma şi Gomora au fost două cetăţi la sud de Marea Moartă, care au fost distruse din porunca Domnului pentru desfrânarea de acolo şi în special pentru homosexualitate.
Un marocan a câştigat 7500 de euro pentru descoperirea unei defecțiuni pe Facebook... Carol Quintul, împăratul care a vrut să fie înmormântat cu un tablou al lui Tițian!...