Căutare Live

Bubuitura care a zguduit orașul Iași nu are explicație. O posibilă cauză a fost postată pe Facebook

O bubuitură puternică s-a auzit, marți, 9 iulie, în orașul Iași dar și în localitățile din jurul acestuia. Niciun oficial al orașului nu a putut să explice sursa zgomotului, iar ieșenii au căutat răspunsul pe site-urile de socializare.

O bubuitură puternică s-a auzit, marți, 9 iulie, în orașul Iași dar și în localitățile din jurul acestuia. Niciun oficial al orașului nu a putut să explice sursa zgomotului, iar ieșenii au căutat răspunsul pe site-urile de socializare.

Potrivit postărilor de pe Facebook, bubuitura puternică a fost înregistrată în jurul orei 14:10. Zgomotul a fost urmat imediat de către o undă de șoc care a cutremurat ferestrele apartamentelor din mai multe cartiere din oraș.

Fenomenul nu a putut fi explicat de niciun oficial al orașului, Inspectoratul de Poliție Iași a precizat că nu a primit nicio sesizare care să indice un eveniment grav.

Cu toate acestea, o explicație a fost oferită de către profesorul Silviu Gurlui, de la Facultatea de Fizică a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Acesta a interpretat informaţiile colectate de echipamentul instalat în turnul ceasului din Palatul Culturii, menit să măsoare sunetul şi vibraţiile mecanice produse de fenomenele naturale sau antropice.

Din calcule reiese că sursa este în partea de Nord-Est a Iaşului, pe direcţia Iaşi-Bălţi. S-a propagat dinspre Nord-Est spre Sud-Vest. Posibil să fie ceva mai sus de Iaşi, în Republica Moldova, cam la 30 de kilometri distanţă. Undă de şoc a ajuns în zona de Sud-Vest a Iaşului după aproximativ 3 minute după ce a trecut de Iaşi, adică pe la ora 14.11. În Iaşi s-a simţit la ora 14.08. Sunt date foarte foarte preliminare. De remarcat că şi aeroportul Iaşi este exact pe această direcţie. Dar poate este doar o coincidenţă”, a scris Silviu Gurlui pe contul personal de Facebook.

„În mod cumva surprinzător, cu 3 ani în urmă, pe la aceiaşi ora, acelaşi sunet (nu pot confirma dacă de acelaşi calibru) de asemenea a rămas un mister. Nu mă hazardez cu ipoteze. La un asemenea impact e nevoie însă de o energie cinetică imensă care nu poate fi lansată de o persoană privată. Poate fi un fenomen natural de mare calibru sau un exerciţiu militar neconfirmat din varii motive”, a precizat Silviu Gurlui.

MESAJE DE PAŞTE: Cele mai frumoase gânduri pentru urări și felicitări la prieteni, familie şi colegi, de Învierea Domnul... Exercițiul care a înnebunit internetul! Ultima ecuație este pentru genii! Jocul este pierdut în proporție de 90%...
Parteneri
Cele mai frumoase izvoare termale din lume. Unde te poți relaxa iarna aceasta
Iarna se apropie cu pași rapizi și mulți își doresc să meargă în vacanță în locații de vis. Ți-am pregătit o listă cu cele mai frumoase izvoare termale din lume. Locuri inedite, pline de farmec, care te vor lăsa rapid fără cuvinte.
Catine.ro
Ultimele știri