- Serialul "Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN" are premiera pe 9 ianuarie. Sezonul 2 "Iubire cu parfum de lavandă" revine din 10 ianuarie! Rămâi pe Antena 1
- MAREA PREMIERĂ POWER COUPLE, SEZONUL 1! Vezi cele mai noi episoade din 13 ianuarie, de la 20:30, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Cu siguranță ai observat că unele persoane arată, pur și simplu, mult mai bătrâne decât ar dicta vârsta pe care o au. Și se pare că explicația este cât se poate de simplă.
Un studiu publicat joi în revista științifică ''Current Biology'' afirmă că a fost descoperită o genă care explică, parțial, de ce unele persoane par mai în vârstă decât sunt în realitate.
Nu toată lumea își arată adevărata vârstă
Numită ''MC1R'', această genă conduce la o culoare roșie a părului și la un ten deschis, după cum se știe deja. Dar uneori, din cauza unei variații a acesteia, persoana purtătoare a genei poate părea, în medie, cu doi ani mai bătrână decât indivizii care nu au gena respectivă. Acesta este concluzia la care a ajuns o echipă de specialiști de la Facultatea de Medicină a Universității Erasmus din Rotterdam care a analizat genomul a 2.700 de olandezi în vârstă. Percepția asupra vârstei a fost rezultatul examinării feței subiecților și a ridurilor acestora.
Test de personalitate: alege imaginea preferată şi află ce spune asta despre tine. De necrezut!
În plus, experții olandezi au observat că legătura dintre varianta genetică și vârsta percepută nu este influențată de sex, ten sau degradarea pielii din cauza expunerii la soare.
Cercetări anterioare au scos la iveală că percepția asupra vârstei este influențată de o combinație de factori genetici și de mediu. Totodată, vârsta pe care pare să o aibă o persoană în funcție de aspectul ei poate să reflecte starea sa de sănătate și să dea un indiciu asupra speranței ei de viață.
Oamenii de știință intenționează să continue cercetările pentru a identifica și alte gene care ar putea avea un rol în aspectul mai tânăr sau, dimpotrivă, mai bătrân al unei persoane. În acest fel, s-ar putea clarifica și unele aspecte importante legate de starea de sănătate și de natura fenomenului de îmbătrânire.