- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Oamenii de știintă avertizează faptul că incendiile din Amazon ar putea produce o lovitură devastatoare luptei împotriva schimbărilor climatice din lume. Pădurea care ne ofera 20% din oxigen arde neîncetat.
Conform Institutului Național de Cercetare Spațială, incendiile ard la cel mai mare intensitate. Au fost 72.843 incendii în Pădurea Amazoniană în acest an, acest lucru înseamnă o creștere de 80% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.
Amazonul este numit plămânul planetei, producând 20% din oxigenul din atmosfera Pământului. Este considerat vital pentru încetinirea încălzirii globale și este locul unde există specii de făună și floră nenumărată. Este cea mai mare pădure tropicală din lume.
Fumul a ajuns până în Sao Paulo, unde soarele a fost acoperit de către fum și cenușă. Programul satelit al Uniunii Europene a lansat o hartă care arată fumul din incendii care se răspândeau de-a lungul Braziliei, spre coasta Atlanticului de Est. Fumul a acoperit aproximativ jumătate din țară și se îndreaptă spre Peru.
Oameni din toată lumea își împărtășesc groaza pe rețelele de socializare. Fanii trupei K-Pop BTS, care se numesc armată, chiar se adună pe Twitter pentru a răspândi cuvântul despre focuri, zeci de mii de oameni au tweetat hashtag-ul #ArmyHelpThePlanet.
Părerea activiștilor de mediu
Activiștii de mediu susțin faptul că președintele de extremă dreapta a Braziliei este vinovat și a pus în pericol pădurea. Acesta este acuzat că încurajează defrișările.
Activiștii de mediu și organizațiile precum Fondul Mondial pentru Sănătate avertizează că, dacă Amazon va ajunge într-un punct de neîntoarcere, pădurea tropicală ar putea deveni o savană uscată, care nu mai este locuibilă pentru o mare parte a vieții sale sălbatice. Dacă se întâmplă acest lucru, în loc să fie o sursă de oxigen, ar putea începe emisia de carbon - principalul motor al schimbărilor climatice.
Ce spun liderii lumii
Președintele francez, Emmanuel Macron, a declarat că numărul record de incendii în pădurea Amazon este o „criză internațională” care trebuie să fie în fruntea agendei la summitul G7. Președintele Braziliei consideră că dorința de a discuta acest subiect la un summit la care Brazilia nu participă reprezintă „o mentalitate colonială greșită”.
"Pădurea tropicală Amazon - plămânii care produc 20% din oxigenul planetei noastre - este pe foc", a spus Macron.
„În mijlocul crizei climatice globale, nu ne putem permite mai multe daune unei surse majore de oxigen și biodiversitate. Amazonul trebuie protejat", a spus liderul ONU.
Incendiile din Amazon apar în sezonul uscat în Brazilia, dar sunt, de asemenea, demarate în mod deliberat în eforturile de defrișare ilegală a terenurilor pentru fermă.
"Anotimpul uscat creează condițiile favorabile pentru utilizarea și răspândirea focului, dar pornirea unui incendiu este munca oamenilor, fie în mod deliberat, fie din întâmplare", a declarat un cercetător.
Motivul pentru care cea mai retrasă personalitate, Regina Elisabeta a II-a, evită cu orice preț să file filmată sau foto... Toporul lui Jack Nicholson din „Shining” şi sabia-laser a lui Samuel L Jackson din „Star Wars”, scoase la vânzare...