- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Atunci când se întâmplă un seism, specialiștii ne avertizează să nu ne pierdem cu firea, ci să luăm cele mai bune decizii, fiindcă doar așa putem să ne protejăm viața. Ce trebuie să faci dacă e cutremur și cum te poți proteja?
Atunci când se produce un cutremur, primul și cel mai important lucru este să nu alergi pe scările clădirii și în niciun caz să nu iei liftul.
Un specialist în domeniu a dezvăluit ce trebuie să facem în cazul producerii unui cutremur, mai ales dacă ne aflăm într-o clădire înaltă:
„Atunci când se produce un seism, dacă te afli la un etaj superior al clădirii nu încerca să părăsești locul în timpul cutremurului. După ce seismul a trecut poți părăsi clădirea, dar doar dacă a fost inspectată pentru daune. Să te afli afară și departe de orice clădire în timpul unui cutremur este cel mai bine, dar ar fi bine să eviți deplasarea sau adăpostirea prin preajma blocurilor înalte în timpul unui cutremur.
CE FACI ÎN TIMPUL UNUI CUTREMUR
Mersul sau alergatul în timpul producerii unui seism nu sunt deloc recomandate, căci vorbim despre o suprafață în mișcare. Cu cât te vei mișca mai mult cu atât va crește riscul să fii rănit.
Evită să folosești liftul, ai grijă la diferitele surse de electricitate, nu continua drumul cu mașina dacă te prinde cutremurul în mers și ai grijă la obiectele ce ar putea să cadă de la etajele clădirilor.
Nu folosi telefonul decât în caz de urgenţă medicală sau de incendiu. Nu-ți suna rudele imediat şi nu sta cu ele la telefon cu orele. Blochezi astfel liniile telefonice, care trebuie să rămână libere pentru urgenţe.
Dacă a fost un seism puternic şi au căzut toate reţelele de telefonie, nu aştepta ca pompierii, poliţia sau medicii să vină. Pe cât posibil încearcă să te ajuţi singur(ă) sau să-i ajuţi pe cei mai afectaţi decât tine.
Specialiștii mai recomandă să te adăpostești sub birouri sau în zonele cu grinzi sau structuri de rezistență și, în cazul în care ești prins sub dărămături, să nu irosești oxigenul prin respirație haotică.
Cum arăta în realitate Iisus din Nazaret! Credincioșii cunosc un chip fals. Adevărul este altul!... Schimbare de situație în cazul elevei eminente din Gorj, care a rămas gravidă la 13 ani: Nu vrem să-i stricăm nimic!...