Live acumObservator 19
Prime Time 20:00Sacrificiul

CUTREMUR? Iată ce trebuie să faci în caz de seism, pentru siguranța ta și a familiei. Regulile care pot face diferența între viață și MOARTE!

În cazul în care se produce un cutremur, trebuie să știi câteva reguli simple pentru siguranța ta și a familiei. Acestea sunt lucrurile pe care trebuie neaparat să le faci atunci când începe un seism.

În cazul în care se produce un cutremur, trebuie să știi câteva reguli simple pentru siguranța ta și a familiei. Acestea sunt lucrurile pe care trebuie neaparat să le faci atunci când începe un seism.

În primul rând, în timpul unui cutremur trebuie să îți păstrezi calmul și să acționezi repede. Deși sună ca un clișeu, acesta este un detaliu care poate face diferența. Cutremurele sunt înspăimântătoare, așa că nu este nimic în neregulă să îți fie teamă. Însă, nu trebuie să intri în panică, deoarece în acest fel îți scad șansele de supraviețuire. În plus, încearcă să liniștești persoanele speriate de lângă tine.

Următoarea regulă este să te adăpostești. Căderea unor obiecte reprezintă principalul pericol în timpul unui cutremur puternic. Prin urmare, este important să te adăpostești sub un birou, o masă ori un alt loc în care să te poți simți în siguranță.

Un alt pericol major în caz de cutremur îl reprezintă posibilele incendii. Prin urmare, este foarte important să oprești gazul.

Dacă seismul te prinde în timp ce ești într-o încăpere, rămâi acolo, iar dacă te afli afară, adăpostește-te. Este important să găsești ceva cu care să te acoperi. În cazul în care nu există nicio variantă, ghemuiește-te și acoperă-ți capul și gâtul.

În caz că în timpul cutremurului te afli la volan, rămâi în mașină – aceasta te va adăposti - și încearcă să oprești autovehiculul într-o zonă sigură. Este important să stai departe de poduri și pasaje, deoarece acestea s-ar putea prăbuși în timpul seismului.

De altfel, în caz de cutremur, este recomandat să nu folosești mașina decât în situații extreme, deoarece căile de circulaţie trebuie lăsate libere pentru maşinile de intervenţie.

În cazul în care trebuie să părăsești locuința, să iei rucsacul de urgență. Mare atenție la scări, deoarece rezistența acestora ar putea fi afectată de mișcarea seismică.

Mai este important, în cazul producerii unui cutremur, să nu folosești telefonul, decât pentru a semnala o urgență.

După producerea unui cutremur mare, primul lucru pe care ar trebui să îl faci este să verifici dacă ai suferit răni și apoi să te uiți la persoanele din jurul tău, cărora, în caz de nevoie, să le acorzi primul ajutor, dacă te pricepi.

De asemenea, în urma seismului, este recomandat să te echipezi cu încălțăminte și haine rezistente, pentru a nu suferi răni fin cauza materialelor căzute, în special a cioburilor de sticlă.

Un alt sfat util este să umpli, dacă este posibil, cada și alte recipiente cu apă, în cazul în care alimentarea cu apă curentă nu va mai fi disponibilă ulterior.

Dacă ai nevoie de ajutor şi nu mai poți ieşi din locuinţă, pune la fereastră un afiş pe care scrie cu litere foarte mari: „AJUTOR!”. În plus, ascultă la radio indtrucțiunile autorităților.

Ceea ce este, însă, extrem de important, este să îți pregătești o trusă pe care să o ai la îndemână în caz de cutremur.

Această trusă trebuie să conțină: apă potabilă (de preferat canistre transportabile), pentru aproximativ 3 zile; hrană (conserve și/sau alimente greu perisabile), pentru circa 3 zile; medicamente prescrise, uzuale și de urgență, pentru toată familia, păstrate în pungi impermeabile; trusa de prim-ajutor; trusa de igienă (săpun, șampon, prosop, periuță de dinți, pastă de dinți etc.); lanternă și baterii, lumânări, chibrituri; radio portabil cu baterii (plus baterii de rezervă) sau cu dinam; Pătură; Pelerină de ploaie; Rolă de bandă adezivă; Container gol din plastic, pentru lichide; fluier; documente de identitate personale și ale membrilor familiei; rucsac/geantă pentru transportul celor necesare.

Un cutremur cu magnitudinea de 5,8 grade pe scara Richter a avut loc în România, în noaptea de sâmbătă spre duminică, acesta resimţindu-se puternic şi în București.