Expunerea la frig determină, fără doar și poate, suprasolicitarea organismului, întrucât acesta trebuie să depună efort sporit pentru a funcționa normal.
Astfel, potrivit experților, atunci când este expus frigului, corpul reacționează imediat întrucât încearcă să se încălzească. Mai exact, se pare că în urma expunerii la frig, funcțiile creierului sunt afectate. Spre exemplu, atunci când organismul intră în stare de hipotermie, temperatura corpului este scăzută, la fel ca și creierul și sistemul nervos, care funcționează defectuos.
Cascadă din China, transformată de ger într-o operă de artă spectaculoasă
De cele mai multe ori, în urma expunerii la frig nu vei mai putea să respiri bine. Acest lucru se întâmplă pentru că aerul rece este încălzit şi umidificat atunci când circulă prin căile nazale. Astfel, el pătrunde în plămâni cald şi umed. Însă, de multe ori, la temperaturi foarte scăzute, se întâmplă ca aerul rece să nu se încălzească suficient şi să pătrundă în plămâni rece. Plămânii se contractă, iar tu ai dificultăţi în respiraţie.
Nici mușchii nu mai funcționează la capacitate maximă. Astfel, dacă este afectată de frig o grupă mai mare de mușchi, îți poți pierde mobilitatea degetelor.
Vânătorii din Arad au reuşit să prindă 200 de iepuri. Animalele vor fi relocate în zone depopulate
Inima este unul dintre organele cele mai afectate de expunerea la frig, capacitatea acestui organ de a pompa sânge în organism fiind îngreunată de îngustarea prin constricţie a vaselor de sânge. În urma eforturilor de adaptare la temperaturile joase, ritmul cardiac creşte, corpul pierde apă, iar sângele devine mai vâscos. Din cauza acestor modificări, iarna, cardiacii sunt mai expuşi riscului de a suferi un infarct sau un accident vascular cerebral. De aceea, pentru prevenirea acestor complicaţii, este bine ca persoanele cardiace să evite pe cât posibil expunerea la frig.
De asemenea, şi vezica urinară este sensibilă la frig, de aceea pot apărea cistita, inflamaţie a vezicii manifestată prin usturimi la urinare şi prin micţiuni frecvente. Pe lângă tratamentul corect al acestor afecţiuni, este nevoie de hidratare corespunzătoare (2 litri de apă pe zi) şi de adoptarea unei vestimentaţii adecvate sezonului rece (haine groase şi mănuşi).