Calendar ortodox 17 mai. Credoncioșii îi prăznuiesc pe sfinții mucenici Andronic şi Iunia, dar sărbătorsc și Înălțarea Domnului IIsus la ceruri, la 40 de zile de la Învierea Sa. Potrivit tradiției populare și celei creștinești, Înălțarea Domnului este un eveniment ce abundă în superstiții: poate cea mai importantă este despre cei care mor în ziua sau preajma zilei de Înălțare.
Înălțarea Domnului 2018, în popor
Înălţarea Domnului. La 40 de zile de la Învierea Domnului, creştinii sărbătoresc Înălţarea Mântuitorului Iisus la ceruri, un eveniment important din viaţa sa pământeană.
În tradiţia populară, marele praznic pentru Înălţarea Domnului aminteşte de ziua când Iisus s-a urcat la ceruri şi este împodobit cu numeroase obiceiuri strămoşeşti, respectate în popor de sute şi sute de ani.
În popor, sărbătoarea este cunoscută sub denumirea de Ispas, un cuvânt de provenienţă latină (Spasiteli), care în traducere înseamnă (Mântuitorul).
Legenda spune că Ispas a fost un martor ocular la Înălţarea Domnului, alături de Apostoli. El era un om bun şi vesel şi, de aceea, la praznicul Înălţării Domnului este bine ca oamenii să-i urmeze exemplul: să fie bine dispuşi, să evite supărările şi să nu-şi facă necazuri unul altuia.
Ce se întâmplă cu sufletele celor care mor de Ispas
Totodată, sărbătoarea Înălţării este o zi de împăcare, de reconciliere cu rudele şi prietenii în comunitatea în care au domnit resentimentele. În familia care respectă aceste tradiţii va domina veselia, iar necazurile şi ghinioanele se vor îndepărta de gospodăria respectivă.
Îm tradiţia populară, se spune că de la Paşte şi până la Înălţarea Domnului, cerurile sunt deschise, iar sufletele persoanelor care trec la viaţa veşnică în acestă zi ajung direct în rai, fără să mai treacă prin temuta judecată de apoi.
Și legendele mor! Cristian Ţopescu, interviu emoționant: "Cum îşi va aminti lumea de mine!"... Este expertă în arte marţiale şi are pregătire antiteroristă! Cine este DĂDACA familiei regale din Marea Britanie şi câţ...