Nicolae Ceaușescu a trecut prin chinuri groaznice, dar totul a fost ținut, bineînțeles, secret. Doar doi oameni au fost prezenți în acel moment și au văzut ce s-a întâmplat.
Într-una dintre zilele pe care Nicolae Ceaușescu trebuie să le fi urât, Tovarășul a suportat, fără anestezie, o intervenție complicată și periculoasă la acea vreme.
Totul s-a întâmplat la vila lui din Primăverii, cu aparatură medicală adusă de la Spitalul Fundeni.
În camera în care Nicolae Ceaușescu a suportat procedura se aflau doar doi oameni: Alexandru Oproiu, medicul care l-a tratat, și profesorul Eugeniu Proca, care era ministru al Sănătății în acea perioadă.
Potrivit medicului care s-a ocupat de tratarea Tovarășului, Ceaușescu suferea, pe lângă scleroză, de diverticuloză colonică, o boală extrem de dureroasă, ce produce febră mare, dureri chinuitoare în partea stângă a abdomenului și sângerări ale rectului.
„A făcut colonoscopie și a stat fără anestezie. S-a făcut consult și s-a hotărât să se facă această colonoscopie. L-am consultat la Spitalul Elias, iar conoloscopia a fost făcută acasă. Avea încredere în medicina românească, nu se ducea afară”, a declarat Alexandru Oproiu, medicul care l-a tratat pe Nicolae Ceaușescu.
Intervenția avea riscuri foarte mari, în condițiile tehnologice din perioada respectivă, fiind posibilă perforația colonului.
Tovarășul suferea de încă o boală, ce îl făcea uneori să leșine, însă pentru tratarea acestei afecțiuni a apelat la medicii chinezi, care l-au tratat cu un medicament obținut din viermi de mătase.
„Acum, când, teoretic, ar trebui să mor, eu mă transform!”. Un savant aflat pe moarte s-a transformat în primul cyborg d... Toamna este anotimpul dovlecilor: Bostan de trei metri și 150 de kilograme în Mureş...