Are doar 10 ani, dar deja a primit o recompensă de 10.000 de dolari pentru că a descoperit ceva ce specialiştii în domeniu nu au reuşit să facă.
Jani, un băieţel din Helsinki (Finlanda), a descoperit o gravă problemă de securitate legată de conturile Instagram şi a raportat-o imediat celor de la Facebook, care deţin aplicaţia.
Vârsta minimă pentru a-ţi crea un cont pe Instagram este de 13 ani, dar asta nu l-a împiedicat pe Jani să descopere o cale de a şterge comentariile apărute pe conturile Instagram, introducând un cod în câmpul comentariului.
"Aş fi putut să atac orice cont, chiar şi pe al lui Justin Bieber"
Băiatul susţine că folosindu-se de descoperirea sa ar fi putut să şteargă comentariile de pe orice cont Instagram, chiar şi al faimosului cântăreţ Justin Bieber.
Cu toate acestea, Jani, care spune că a învăţat despre computere folosindu-se de tutorialele apărute pe Youtube, a preferat să anunţe Facebook despre problemele apărute în securitatea Instagram, devenind astfel cel mai tânăr hacker recompensat prin programul “bug bounty” iniţiat de cea mai mare reţea de socializare din lume.
Cu banii câştigaţi, Javi spune că îşi va cumpăra o bicicletă.
Cea mai frumoasă “slujbă” din lume: câştigă bani jucându-se cu jucăriile
Javi se alătură astfel unei liste lungi de copii care se folosesc de Internet pentru a câştiga bani frumoşi.
Unul dintre cele mai renumite cazuri este Evan, un băieţel de 8 ani, care are cea mai frumoasă “slujbă” din lume. El câştigă sute de mii de dolari făcând ceea ce orice copil iubeşte – să se joace cu jucăriile. Contul său de pe Youtube – EvanTubeHD - îi aduce băiatului şi familiei acestuia în jur de 1,3 milioane de dolari pe an, doar din postarea de înregistrări în care băiatul prezintă noi şi noi jucării.
Totul a pornit dintr-o joacă, însă acum contul de pe Youtube are propria sa echipă de vânzări, care negociază diverse contracte, precum şi vânzarea de publicitate.
La doar 11 ani a pus bazele primei afaceri, pe Internet
Un alt caz celebru de copil prodigios este Jessica Mah, din Statele Unite, care la doar 11 ani a pus bazele primei ei afaceri, construind website-uri şi primind câteva mii de dolari pe lună. Pentru următorul business a închiriat servere şi a creat centre de date pentru afacerile aflate la început. A avut patru angajaţi şi o cifră de afaceri de peste 100.000 de dolari. Din cauza unor probleme financiare, Jessica Mah a fost nevoită să închidă businessul. Avea doar 14 ani şi vorbea despre "teama că nu va reuşi niciodată să dezvolte un business de succes".
Tânăra din Statele Unite nu a renunţat la visul ei, iar după absolvirea Facultăţii de Informatică a Universităţii din Berkeley, a decis să pună bazele unei afaceri bazate pe programele de contabilitate ale firmelor. Ea a creat un soft denumit Indinero, un program care rezolvă atât partea de finanţe, cât şi pe cea de resurse umane în cadrul unei companii. În doar trei luni, tânăra a strâns 1,2 milioane de dolari de la fondurile de investiţii pentru a promova programul.
Jessica Mah are astăzi 25 de ani, iar compania Indinero are peste 70 de angajaţi. Programul Indinero este folosit de peste 500 de companii, iar fondurile de investiţii au pus la dispoziţie peste 8 milioane de dolari.