Live acumObservator 12
Prime Time 20:30Poftiţi pe la noi: Poftiţi la Nea Marin!

Cel mai vechi document în Limba Română! Scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung!

Scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung este cel mai vechi document scris în limba română. Descoperită în 1894 în Arhivele în Brașov, unde se află și astăzi, documentul se referă la mișcările militare ale Otomanilor la Dunăre.

Scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung către judele Brașovului Hanăș Begner

http://www.cimec.ro

Scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung este cel mai vechi document scris în limba română. Descoperită în 1894 în Arhivele în Brașov, unde se află și astăzi, documentul se referă la mișcările militare ale Otomanilor la Dunăre.

Scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung către judele Brașovului Hanăș Begner (Hans Benkner) a fost redactată probabil în 29 - 30 iunie 1521 la Dlăgopole (numele slav al orașului Câmpulung-Muscel). În scrisoare nu este menționată data, stabilirea acesteia făcându-se pe baza evenimentelor istorice descrise și a persoanelor implicate. Din acea vreme mai există și alte documente istorice privind campania de cucerire a Ungariei a sultanului Soliman I.

Textul a fost scris cu litere chirilice și se compune din trei părți:

  • O adresare în slavă a cărei traducere este: Înțeleptului și de bun neam și cinstitului și de Dumnezeu dăruitului, dumisale Hanăș Begner din Brașov, multă sănătate de la Necșul din Câmpulung.
  • Conținutul scrisorii în limba română.
  • Formula finală în slavă a cărei traducere este: Și Dumnezeu să te bucure, amin.

Transcripție interpretativă după normele ortografice actuale a textului în limba română

  • I pak (= și iarăși / de asemenea) dau știre domnietale za (= despre) lucrul turcilor, cum am auzit eu că împăratul (se referă la Sultanul Suleiman I Magnificul) au ieșit den Sofiia și aimintrea nu e. Și se-au dus în sus pre Dunăre.
  • I pak să știi domniia-ta că au venit un om de la Nicopoe (= Nicopole) de mie mi-au spus că au văzut cu ochii lui că au trecut ceale corăbii ce știi și domniia-ta pre Dunăre în sus.
  • I pak să știi că bagă den toate orașele câte 50 de oamini să fie în ajutor în corăbii.
  • I pak să știi cumu se-au prins nește meșteri den Țarigrad (= Istanbul) cum vor treace aceale corabii la locul cela strimtul ce știi și domniia ta.
  • I pak spui domnietale de lucrul lu Mahamet-Beg, cum am auzit de boiari ce sânt megiiaș(i) și de genere-miu Negre, cumu i-au dat împăratul slobozie lui Mahamet-Beg, pre io-i (unde-i) va fi voia pren Țeara Rumânească (cea mai veche atestare documentară cunoscută a numelui țării), iară el să treacă.
  • I pak să știi domniia ta că are frică mare și Băsărab (= Neagoe Basarab) de acel lotru de Mahamet-Beg, mai vârtos de domniele voastre.
  • I pak spui domnietale ca mai-marele miu de ce am înțeles și eu. Eu spui domnietale, iară domniia ta ești înțelept și aceaste cuvinte să ții domniiata la tine, să nu știe oamini mulți și domniele vostre să vă păziți cum știți mai bine.
Fanatik.ro
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro