- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Culoarea roz - trăsătura distinctă a lacului Retba sau Lac Rose, cum este cunoscut de localnicii din Senegal - este dată de o combinație de microorganisme și minerale, se arată în Ediția 2015 a Cărții Recordurilor, notează Agerpres.
Separat doar de câteva dune de nisip de Oceanul Atlantic, apele colorate ale lacului Retba au un conținut de sare de 40% (în sezonul uscat) — mai mult decât Marea Moartă, care are o concentrație de 33%.
Salinitatea crescută a acestui lac a atras alga microscopică Dunaliella salina, care produce un pigment de culoare roșie care absoarbe și folosește energia solară pentru a crea mai mult energie, iar în acest proces apa devine roz. Fenomenul se manifestă mult mai intens în sezonul uscat (noiembrie-iunie), când sub efectul evaporării apei culoarea se intensifică, și este mai puțin vizibil în sezonul ploios (iulie-octombrie).
Puține sunt organismele vii care reușesc să supraviețuiască în acest mediu sărat, astfel încât această zonă este doar un punct turistic și o resursă naturală de sare. Turiștii sunt uimiți de frumusețea locului, care combină, grămezile albe de sare, culoarea roz a lacului și auriul dunelor de nisip aflate de cealaltă parte a Lacului Roz.
Sarea extrasă din Lacul roz, de către localnici, este făcută grămezi pe malurile acestuia, fiind folosită, în special, la conservarea peștelui.
Chiar dacă este cel mai mare lac roz din lume — 7,5 kmp — Lacul Retba nu este unicul. Exemple de astfel de lacuri roz pot fi găsite în: Canada (Dusty Rose Lake în British Columbia), Spania (două lacuri sărate lângă Torrovieja) și Australia (Lacul Hillier).