Dacă ți s-a întâmplat vreodată ca oala să dea în clocot când gătești, există șanse mari să fi căutat o metodă prin care poți preveni acest lucru pe viitor.
Din fericire, există o metodă prin care te poți asigura că nu vei mai avea de-a face cu această problemă, scrie Science Alert.
Lichidul care fierbe poate da în clocot foarte repede. De obicei, trebuie să reacționezi în doar câteva secunde, altfel vei avea de curățat și aragazul.
Există, însă, o metodă pe care o poți folosi pentru a nu te mai afla în această situație.
Cum să nu mai dea oala în clocot când gătești
Potrivit experților, există o metodă prin care oala poate să nu mai dea în clocot când gătești, dar merge doar pe termen scurt.
Atunci când vine vorba de mâncarea care dă în clocot, trebuie să fie luați în considerare mai mulți factori. Dacă fierbi o oală doar cu apă, aceasta nu va da în clocot și lichidul va rămâne în interiorul recipientului.
Citește și: 9 alimente pe care nu e recomandat să le gătești fiindcă pot deveni toxice. Ce se poate întâmpla
Ingredientele care sunt adăugate în această apă sunt de vină atunci când vine vorba de scurgerea mâncării pe margini și pe aragaz. Când fierbi paste, orez, lapte sau alte preparate, acestea au tendința să dea în clocot. O tocăniță mai densă, însă, are tendința să nu dea în clocot până să se scurgă în afara recipientului, de exemplu.
Atunci când vine vorba de gătit, e important să luăm în considerare molecule de alimente, precum apă, carbohidrați, proteine și lipide.
Când vorbim de mâncarea care a dat în clocot și s-a scurs din oală, de obicei sunt de vină carbohidrații și proteinele. Atunci când carbohidrații și proteinele (sau o combinație între cele 2) intră în contact cu moleculele de apă încălzită, proprietățile lor se schimbă și structura se rearanjează.
Aceste schimbări pot avea loc foarte repede dacă temperatura e ridicată. Atunci, moleculele de apă încep să fiarbă rapid, moment în care se formează bulele.
Carbohidrații care sunt implicați în această fierbere și formare de bule sunt, în mare parte, diferite tipuri de amidon. Pastele, de exemplu, sunt create dintr-un tip de amidon. Dacă fierbi orice cu lapte, o proteină numită caseină poate contribui la formarea acestor bule.
Caseina și aceste tipuri de amidon sunt cunoscute drept coloizi. „Dispersia coloidală” înseamnă nu toate astfel de particule se vor dizolva într-o soluție de apă. Pentru că aceste particule sunt prea mari. Pe măsură ce se formează bulele, particulele mai mari de carbohidrați și/sau proteine acoperă aceste bule. Pentru paste, de exemplu, temperatura ridicată duce la formarea unui gel. Acest gel devine lipicios și, în funcție de tipul de amidon și alți aditivi, temperatura poate crește peste 100 de grade Celsius.
Așa că nu mai ai de-a face doar cu bule. Ci cu bule fierbinți, lipicioase. Ceea ce poate explica de ce oala dă uneori în clocot - dar și cum poți opri acest proces.
De ce recomandă experții să folosești o lingură de lemn când gătești
Pentru a putea contracara acest fenomen, experții recomandă folosirea unei linguri de lemn. Poziționarea unei astfel de linguri perpendicular pe o oală (deasupra ei) poate întrerupe acele bule. Scade temperatura de la suprafață și oferă o suprafață poroasă, care ajută la spargerea bulelor buclucașe.
Ca urmare, bulele nu se mai pot ridica temporar până în punctul în care mâncarea să se scurgă peste marginile recipientului.
Citește și: Teflonul - ce este și cât de periculos e. Se poate folosi o tigaie de teflon zgâriată?
Lemnul este un material poros, ce devine și mai poros atunci când e umed. Atunci când intră bulele în contact cu el, aerul din ele e eliberat.
Dar - și acesta e un factor important - nu poți lăsa o lingură de lemn deasupra recipientului pentru mai mult timp. Trucul e temporar, pentru că lingura e expusă la căldură, umezeală și bule lipicioase. Ca urmare, în curând va avea aceeași temperatură ca mâncarea și trucul nu va mai funcționa.
Experții mai recomandă și să amesteci mâncarea cu o lingură de lemn. Și acest truc poate ajuta ca oala să nu dea în clocot, mult mai bine decât dacă ai folosi o lingură de metal.
19 miliarde de parole au fost furate în breșe de securitate. Cum să te protejezi ca să nu ai contul compromis... Cum așezi corect hârtia igienică, de fapt. Secretul de 134 de ani ignorat de mulți...