Antena Căutare

Cum se machiau femeile în Antichitate: praf de gândaci colorați pe buze și seu de oaie pentru a masca bronzul feței

Ce-ar fi o zi din viața unei femei moderne, fără machiaj? Fie că e artistă, avocată, studentă, indiferent de activitatea cotidiană, fiecare doamnă sau domnișoară are cel puțin un ruj, un rimel sau fond de ten.

| unica.ro

Ce-ar fi o zi din viața unei femei moderne, fără machiaj? Fie că e artistă, avocată, studentă, indiferent de activitatea cotidiană, fiecare doamnă sau domnișoară are cel puțin un ruj, un rimel sau un fond de ten.

Dar până la sutele de sortimente de produse de machiaj, din care astăzi se alege cu meticulozitate, femeile timpurilor de mult apuse făceau minuni cu chipul și trupul lor, improvizând. Cum?

Reproducere machiaj antic; Foto: unica.ro

Articolul continuă după reclamă

Praf din gândaci striviți, pentru a-și colora buzele

Ei bine, rujul, pe care astăzi îl găsim sub diverse forme, culori și texturi, era, în Antichitate, praful rezultat din gândacii colorați, care erau uscați și striviți. Astfel, reprezentantele sexului frumos își colorau buzele, care deveneau instant, mai pline și mai senzuale. Iar cele cu stare materială ceva mai bună, cumpărau alge roșii, pe care le amestecau cu substanțe chimice.

Substanțe toxice folosite pentru înfrumusețare: Conturul ochilor, realizat cu sulfat de plumb

De multe ori, femeile şi-au riscat sănătatea folosind cosmetice făcute din arsenic, plumb şi chiar mercur, mixturi care se dovedeau toxice şi chiar mortale, scrie historia.ro. Vechii egipteni foloseau cosmeticele pe scară largă. Unele foloseau khol pentru a trasa conturul ochilor. Această substanţă era obţinută din amestecul sulfatului de plumb cu migdale calcinate, cupru, zgură şi alte ingrediente. Se credea că un bun contur al ochilor ţinea departe spiritele rele şi îmbunătăţea vederea.

Imaginea femeii în Antichitate

Fond de ten, obtinut din seu de oaie și oxid de plumb

În Grecia Antică, praful din oxid de plumb, amestecat cu seu de oaie, devenea un fond de ten foarte alb, folosit pentru a masca bronzul pielii. Cu cât o femeie avea pielea mai albă, cu atât era considerată mai frumoasă. (Contrar tendințelor de astăzi... )

Şi romanii erau fanii unui ten deschis la culoare şi, prin urmare, apelau la tot felul de substanţe chimice toxice pentru albirea feţei. Multe produse erau tot pe bază de plumb, în timp ce altele, la fel de scârboase, includeau ingrediente ca excrementele de crocodil.

Unghiile colorate, rezultatul unui amestec de gelatină și ouă

Chinezii sunt cei care au inventat vopsirea unghiilor. Mai întâi cu gumă arabică, gelatină şi ouă, cam cu 3.000 de ani înainte de Hristos. Potrivit historia.ro. culorile folosite indicau clasa socială: dinastia Chou – auriu şi argintiu, dinastiile următoare – roşu sau negru. Claselor de jos le era interzisă vopsirea unghiilor în culori strălucitoare.

O balerină din București a uimit oameni din întreaga lume cu apariții diafane! Imaginile circulă deja pe tot internetul!... Și-a sechestrat familia în casă timp de 14 ani, fiindcă îi era teamă de ceva bizar! Acum a devenit subiect de documentar...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 31 octombrie 2024. Andreea și Andra au câștigat suma de 25 000 lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 31 octombrie 2024. Andreea și Andra au câștigat suma de 25 000 lei Joi, 31.10.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x