Antena Căutare

De ce cafeaua îi face pe unii oameni să se simtă somnoroși. Iată care este cauza principală

Având în vedere conținutul de cafeină și reputația cafelei, ți se pare imposibil că o ceașcă îți poate da senzația de somnolență, nu-i așa? Ei bine, află că este posibil să se întâmple acest lucru.

femeie care tine o ceasca de cafea in mana
Având în vedere conținutul de cafeină și reputația cafelei, ți se pare imposibil că o ceașcă îți poate da senzația de somnolență, nu-i așa?. Ei bine, află că este posibil să se întâmple acest lucru | Shutterstock.com

Există o mulțime de oameni care jură că espresso-ul băut după-amiază îi face să se simtă adormiți. Dacă și ție ți se întâmplă, află că nu este totul în capul tău.

Motivul pentru care obosim pe tot parcursul zilei este că un neurochimic numit adenozină se acumulează și trece prin receptori, ceea ce face ca celulele nervoase să devină mai puțin active și vasele de sânge din creier să se dilate.

Citește și: Bărbatul care n-a mai băut apă sau alte lichide normale de 58 de ani. Care e povestea lui și cum reușește să supraviețuiască

Pe scurt, corpul tău primește mesajul că este timpul să te odihnești. Dar, din moment ce cofeina seamănă cu adenozina, se leagă de acești receptori și blochează trecerea adenozinei reale.

De ce cafeaua te face să te simți mai obosit, în loc să te energizeze

Deși cofeina te poate ține treaz o vreme în acest fel, asta nu face ca toate adenozina să dispară pentru totdeauna.

”Doar pentru că al nostru creier nu mai procesează adenozina, nu înseamnă că încetează să o producă. Când compusul cafeina se pierde, rămâi cu o acumulare de adenozină care te face să te simți și mai obosit/ă.”, a explicat specialistul Michelle Worley, de la Aeroflow Healthcare’s, conform Mental Floss.

Citește și: Trifle cu aromă de cafea și coniac

Energia pe care ți-o oferă cafeaua nu este diferită de cea pe care o obții după ce ai mâncat ceva cu un conținut ridicat, doar ca să te simți mai obosit ca înainte la scurt timp. Și, dacă cafeaua pe care obișnuiești să o bei conține mult zahăr, acest lucru ar putea contribui și la oboseala care apare la un anumit interval după ce ai consumat-o.

Citește și: Coffee cake în formă de cană. Desert de senzație la Chefi la cuțite

Există, de asemenea, posibilitatea ca deshidratarea să apară în funcție de calitatea diuretică a cofeinei, ceea ce te poate face să te simți epuizat. Unele studii sugerează că ingredientul cofeină nu deshidratează la fel de mult pe cât am fi tentați să credem că o face.

În cele din urmă, este posibil să fi dezvoltat o toleranță atât de mare la cofeină, încât o ceașcă nu mai e suficientă pentru a te energiza. Din păcate, cea mai bună modalitate de a remedia acest lucru este să renunți o perioadă la această băutură.

Bonheur Ntwari a fost cândva batjocorit pentru că era prea slab. Acum, e greu de recunoscut și face senzație cu mușchii ... Ziua în care Prințesa Diana a murit. Șirul evenimentelor petrecute în noaptea de 31 august, când "Prințesa Inimilor...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x