- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Pentru cei mai mulți oameni particulele de praf din jur, inhalarea unor condimente sau alergiile sezoniere pot declanșa strănutul. Ei bine, însă, dacă simți o gâdilătură puternică în nas atunci când privești către o lumină puternică, ai putea face parte din procentul mic al populației care suferă de o afecțiune bizară, numită sindromul ACHOO (Autosomal Dominant Compulsive Helio-Ophthalmic Outbursts).
De ce strănuți atunci când vezi o lumină puternică. Specialiștii nu au deslușit nici acum „fenomenul misterios”
sau strănutul provocat de expunerea la lumina solară este relativ frecvent în populația generală, apărând la 17-35% dintre persoane. Cu toate acestea, doctorul Louis Ptáček, profesor de neurologie la Universitatea din California, San Francisco, a declarat pentru Insider, că nu afecțiunea nu reprezintă niciun pericol, relatează unilad.co.uk.
Un potențial pericol ar putea exista doar dacă cei afectați lucrează în anumite domenii ce necesită o precizie „de chirurg”, dar nu este un efect direct la sindromului.
Deși până acum se știa că strănutul apare doar dacă privești către soare, reflexulfotic poate fi declanșat și de o lumină puternică ce apare la TV. De asemenea, trezirea într-un dormitor slab luminat și aprinderea becurilor este un alt exemplu.
Din punct de vedere științific strănutul apare atunci când, membranele mucoase ale nasului sau gâtului sunt iritate de particule precum praf ori polen sau chiar o mâncare pincată. Ei bine, în cazul afecțiunii misteriose, acesta nu este un reflex care apare pentru a proteja organismul de factorii iritanți, ci mai de grabă pare atunci când ești expus la o lumină puternică.
Citește și: Testul cu lingura, pe care să-l faci în 60 de secunde. Îți dezvăluie dacă ai o afecțiune ascunsă
De asemenea, afecțiunea nu provoacă doar un strănut, episoade incontrolabile de cel puțin două sau trei strănuturi la rând. Cei afectați experimentează adesea o senzație de furnicături în nas, dar nu strănută, susține dr. Annie Nguyen, medic oftalmolog la Keck Medicine din USC.
„Reflexul pare să fie declanșat de o schimbare a intensității luminii, mai degrabă decât de un anumit tip de lumină sau lungime de undă a acesteia”, a mai adăugat specialistul oftalmolog.
Nu vă faceți griji, însă! Sindromul ACHOO nu este contagios, dar se transmite genetic, ceea ce înseamnă că aveți șanse de 50% să moșteniți trăsătura dacă unul dintre părinții tăi o are.
Deși mecanismul ei a fost deslușit, nici până în prezent, nu se știe exact ce cauzează reflexul fotic.
Dar până în prezent, nu se știe încă ce cauzează. Cele mai vechi explicații datează din anul 350 î.Hr potrivit cărora soarele dizolvă mucoasa nazală, care trebuie să fie expulzată printr-un strănit, iar potrivit unei presupuneri din secolul al XVII-lea, lumina strălucitoarear face urechile să curgă și fiind în legătură directă cu nasul, aceasta ar fi rezultatul.
Potrivit unei alte teorii din 1990, lumina strălucitoare îngustează pupilele și declanșează iritația la nivelul nasului, iar un studiu din 1995 a considerat că fenomenul ar putea avea legătură cu deviația de sept.
Clienta unui supermarket celebru a cumpărat niște curmale. Când s-a uitat în interior nu i-a venit să creadă. Ce era în ... Creatura ciudată surprinsă în pădure de un bărbat. Ce este vietatea de care i-a fost teamă să se apropie...