Antena Căutare

De necrezut! Se cultivă în România și apoi pleacă spre export! ,,Aurul roșu'' ajunge la 14.000 euro kilogramul

De necrezut! Țara noastră cultivă una dintre cele mai prețioase plante și o exportăm în Europa! Aurul roșu al gastronomiei crește pe câmpurile din Gorj și este vândut în Europa la 14.000 euro/kilogram. 

De necrezut! Țara noastră cultivă una dintre cele mai prețioase plante și o exportăm în Europa! Aurul roșu al gastronomiei crește pe câmpurile din Gorj și este vândut în Europa la 14.000 euro/kilogram.

Șofranul a fost adus în Europa de spanioli, iar surpriza cea mare este că, în România condimentul este cultivat tot de un iberic.

Originile șofranului:
Originar din Orientul Mijlociu, şofranul creşte acum şi pe dealurile din Gorj. La fel de exotic precum condimentul, spaniolul Guzman Aparitio a cumpărat 15 hectare de teren în comuna Bustunchin. Nu a început să le cultive pe toate, pentru că l-ar fi costat 45.000 de euro. Bani pe care i-ar recupera totuşi rapid, spune digi24.

În piaţa de desfacere, aici în Spania, de exemplu, se vinde cu 8.000 de euro kilogramul şi în Europa este în jur de 14.000 pe kilogram”, spune Guzman Aparitio, investitor spaniol.
Aceste informații sunt confirmate și de bucătari: șofranul reprezintă un lux pentru orice bucătărie care se respectă, fiecare gastronomie având motivele sale pentru a-l pregăti.

În timp ce spaniolii îl folosesc la paella, căreia îi dă o culoare autentică (galben-roșiatică), italienii îl adaugă în rissoto, iar indienii în dulciuri. Oricare dintre aceste preparate ai degusta, ai realiza imediat aroma șofranului care le oferă o anumită savoare și valoare.

Deși se aștepta ca prima recoltă să nu fie generoasă, bărbatul a culesc încă de la început roadele terenului fertil din comuna Bustuchin. Localnicii mărturisesc că „L-am pus destul de bine, cum ne-a învăţat si pe noi domnul spaniol şi am muncit, le-am pus ca lumea şi vedeţi cum a ieşit”, spune unul dintre localnici.

„Ne bucurăm că mai avem şi noi un loc de muncă, că pe lângă tineret mai putem şi noi să mai muncim”, adaugă un alt localnic., conform digi24.

Guzman Aparitio, care are o afacere identică în Spania de 25 de ani, ştie că este nevoie de multă răbdare. Fiecare floare de şofran produce doar trei stamine, care sunt culese cu mâna şi apoi uscate. Pentru un gram de praf de condiment este nevoie de sute de firicele fine. Iar pentru a obţine un kilogram de şofran este nevoie de recolta de pe patru hectare.

Adevăruri ascunse. Anotimpul nașterii și terapiile benefice... Carmen Iohannis, apariție incendiară la... biserică! Felul în care s-a îmbrăcat soția președintelui i-a lăsat pe toți cu...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x