În urma unui studiu elaborat, cercetătorii britanici au făcut o descoperire foarte importantă în domeniul medicinei: creierul are o regiune care este responsabilă de instalarea schizofreniei şi a maladiei Alzheimer.
Aceasta se dezvoltă în perioada târzie a adolescenţei şi este printre primele care se deteriorează în timpul procesului de îmbătrânire.
Potrivit rezultatelor studiului publicat în "Proceedings of the National Academy of Sciences", există indicii privind posibilitatea diagnosticării timpurii a acestor maladii. Totuşi, experţii spun că "este nevoie de multe cercetări pentru a vedea cum pot fi utile aceste descoperiri în clinici".
Echipa de cercetători de la "Medical Research Council" a efectuat studiul folosind imagistica prin rezonanţă magnetică asupra a 484 de voluntari sănătoşi, cu vârsta cuprinsă între 8 şi 85 de ani. Au vrut să vadă cum se modifică creierul, în mod natural, pe măsură ce oamenii înaintează în vârstă. Cercetătorii au analizat şi datele obţinute de la pacienţi bolnavi de Alzheimer şi alţii bolnavi de schizofrenie şi au descoperit că în ambele cazuri sunt afectate aceleaşi regiuni din creier.
"În trecut, medicii denumeau schizofrenia «demenţă prematură», dar până acum nu am avut nicio dovadă clară că aceeaşi regiune din creier ar fi asociată cu două boli atât de diferite. Acest studiu amplu şi detaliat oferă veriga lipsă importantă între dezvoltare, îmbătrânire şi procesele legate de maladiile care au loc în creier", a declarat profesorul Hugh Perry.
"Cercetarea pune în discuţie probleme precum posibilii factori genetici şi de mediu care pot apărea în prima parte a vieţii şi care pot avea consecinţe pe durata restului vieţii. Cu cât vom afla mai multe despre aceste maladii foarte dificile, cu atât vom fi mai aproape să-i ajutăm pe pacienţi şi pe familiile acestora", a mai spus acesta.
"Acest studiu ne aduce mai aproape de a face o predicţie corectă, oferind şansa, în viitor, a dezvoltării unor tratamente mai bune", a declarat Michael Bloomfield, de la University College din Londra.