Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi autorităţile de la Kampala au anunţat miercuri că un băiat în vârstă de cinci ani, originar din Republica Democrată Congo, a decedat în Uganda din cauza Ebola.
Băiatul trecuse graniţa împreună cu familia sa pentru a primi îngrijiri medicale în Uganda. OMS a anunţat pe Twitter că acesta este al treilea caz de Ebola înregistrat în Uganda, iar specialiştii se tem că epidemia din Republica Democrată Congo s-ar putea extinde rapid şi în această ţară.
„Această epidemie a ajuns la un nivel înfricoşător şi nu dă semne că s-ar opri prea curând”, a declarat Jeremy Farrar, directorul Wellcome Trust, o organizaţie care se ocupă cu cercetarea în domeniul medical. El a adăugat că, deşi autorităţile din Uganda sunt pregătite să facă faţă unei eventuale epidemii, organizaţiile internaţionale din domeniul sănătăţii trebuie să fie pregătite pentru apariţia mai multor cazuri de Ebola în Republica Democrată Congo şi în ţările din jur.
Autorităţile din domeniu au avertizat în legătură cu o pandemie de Ebola, la doar trei ani după ce ultima astfel de epidemie a ucis peste 11.000 de persoane în Africa de Vest între 2014 şi 2016. „Luptăm împotriva unuia dintre cele mai periculoase virusuri din lume într-una dintre cele mai periculoase zone din lume”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
„Această epidemie este una dintre cele mai complexe probleme de sănătate publică dintre cele cu care ne-am confruntat vreodată. În cazul în care nu facem eforturi comune pentru a pune capăt acestei epidemii, riscăm ca aceasta să se extindă şi mai mult şi să devină din ce în ce mai agresivă”, a adăugat oficialul.
Epidemia de Ebola care afectează Republica Democrată Congo nu poate fi ţinută momentan sub control şi riscă să devină la fel de gravă precum cea care a afectat Africa de Vest între 2014 şi 2016, potrivit mai multor experţi şi reprezentanţi ai unor organizaţii umanitare.
În ultima lună a fost înregistrată cea mai mare creştere a numărului de noi cazuri de Ebola de la începutul epidemiei, iar eforturile de combatere a acestei boli sunt îngreunate de infrastructura de sănătate slab dezvoltată, dar şi de conflictele dintre grupările armate din regiune.
Peste 1.600 de persoane au fost infectate cu virusul Ebola în regiunea North Kivu din Republica Democrată Congo, iar peste 1.000 de persoane au decedat din cauza acestei boli. La zece luni de la declanşarea epidemiei, numărul de noi îmbolnăviri continuă să crească, iar mortalitatea este de aproximativ 67%, mult mai mare decât în cazul epidemiilor de Ebola anterioare.