Era o vreme cînd România era prima în lupta cu pandemiile, cu rezultate înaintea tuturor statelor occidentale.
Pe atunci, în prima linie se afla Traian Ionescu, academician, profesor, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii şi reprezentant al României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, timp de 3 decenii. Dar în primul rând, medic epidemiolog si infecţionist.
Acum, priveşte cu tristeţe la degringolada pe care nu şi-o explică, şi cu uimire la lipsa de reacţie a mai tinerilor săi colegi, care par să fi uitat ce reprezintă cu adevărat meseria şi misiunea lor într-un moment ca acesta.
Epidemiologul Traian Ionescu trăieşte pandemia în căminul pentru vârstnici Nicolae Cajal din Bucureşti. Nu e sigura prin care a trecut, dar acum nu mai are frâiele situaţiei în mâini. Cu toate astea nu a stat degeaba.
Încă din martie, a creat circuitele în căminul unde locuieşte alături de alţi de 80 de bătrâni: traseu galben pentru locatari, traseu alb pentru vizitatori, măsuri de curăţenie, de echipare, de izolare. Căminul a fost complet ferit de COVID-19.
Spune fără teamă că putem scăpa de virus doar prin imunitate de turmă.
Epidemiologul contestă măsurile luate.
Traian Ionescu a folosit carantinarea în 1987, când a izbucnit o epidemie de holeră pe Canalul Dunăre-Marea Neagră. Spune că Nicolae Ceauşescu i-a ordonat personal să o ţină secretă şi să împiedice boala să ajungă la Bucureşti. A închis atunci mai multe localităţi şi a testat, în repetate rânduri, toată populaţia din zonă.
Exact asta ar fi vrut să facă şi acum autorităţile române - studii despre virus. Să-l facă mai vizibil pe inamicul invizibil.
Mihail Iulian, puștiul cu un IQ mai mare decât al lui Einstein! „Micul geniu” vrea să construiască viitorul unei generaț... „Dacă Șuier poate, și noi putem!” Cel mai simpatic membru al Poliției Capitalei ne învață cum trebuie să purtăm masca...