Din anul 1889, etalonul pentru kilogram este un cilindru metalic, dintr-un aliaj de platină şi iridiu, păstrat la Paris. LA sfârșitul acestei săptămâni, cei mai mari experți în domeniu vor vota implementarea unui nou etalon.
Așa cum redefinirea secundei în 1967 a ajutat la îmbunătățirea comunicării în jurul lumii prin tehnologii precum GPS și internet, experții susțin că o schimbare a kilogramului va fi benefică pentru tehnologie, vânzări și sănătate.
De peste 100 de ani, etalonul pentru kilogram este un cilindru format dintr-un aliaj de platină și iridiu. Toate celelalte unități de măsură a masei provin de la el: de la microgramele folosite în domeniul farmaceutic, până la kilogramele de mere sau tonele de ciment.
Problema cea mai mare a acestui „prototip internațional de kilogram” este faptul că nu cântărește mereu la fel. În ciuda faptului că este păstrat sub trei cupole de sticlă, etalonul se prăfuiește și este afectat de atmosferă.
„Trăim într-o lume modernă. Există factori poluanți în atmosferă care se pot lipi de etalon”, a declarat Ian Robinson, specialist în inginerie, materiale și echipamente științifice în cadrul Britain's National Physical Laboratory
La sfârșitul acestei săptămâni, în cadrul unei întruniri derulată la Versailles, principalii experţi internaţionali în măsurători din cadrul Biroului Internaţional pentru Greutăţi şi Măsuri vor vota pentru implementarea unui "kilogram electric" ca nou etalon pentru măsurarea cu precizie a masei.
Noul etalon al kilogramului va fi stabilit cu ajutorulu unui aparat numit „balanța Kibble”, ce folosește constanta Planck pentru a stabili masa exactă a unui obiect, în funcție de forța electromagnetică a acestuia.