Tranzitul lui Venus reprezinta momentul in care planeta se interpune intre Pamant si Soare, obturand o mica parte a discului solar. Evenimentul este similar cu o eclipsa solara, cu deosebirea ca, desi diametrul lui Venus este de patru ori mai mare decat cel al Lunii, planeta Venus pare mai mica, deoarece se afla la o distanta mai mare de Terra.
Inainte de era spatiala, observarea tranzitului lui Venus i-a ajutat pe cercetatori sa calculeze distanta dintre Soare si Terra.
Tranzitul lui Venus are loc in doua etape, aflate la opt ani distanta, iar evenimentul apare cel mult o data pe secol. Ultimul tranzit a avut loc in 1881 si in 1889, iar urmatorul va fi in decembrie 2117 si 2125. Tranzitul de pe 6 iunie se afla in pereche cu cel de pe 8 iunie 2004.
In Romania, nu vom putea observa momentul de maxim al tranzitului, ci doar ultima faza, potrivit skywatcher.ro. Tranzitul incepe la ora 01:29 si se va termina la ora 07:49. Evenimentul va fi transmis LIVE de Societatea Astronomica Andromeda.
ATENTIE! Pentru a putea observa tranzitul planetei Venus prin fata Soarelui, trebuie sa purtati ochelari cu filtre, special realizati pentru eclipsele solare.
Foto: epochtimes-romania.com
Un medic roman l-a tinut 10 zile "beat" pe Adolf Eichmann... Ziua Mondiala Antifumat - cat de daunator este tutunul...