Antena Căutare

Eveniment astronomic rar: Venus va tranzita Soarele pe 6 iunie, dupa 123 de ani

Pe data de 6 iunie 2012 va avea loc un tranzit al planetei Venus peste discul soarelui, unul dintre cele mai rare evenimente astronomice. Din Romania, trecerea nu se va vedea integral, ci va incepe inainte de rasaritul soarelui. Cu toate acestea, se va putea observa sfarsitul ei, la primele ore ale diminetii.

Tranzitul lui Venus reprezinta momentul in care planeta se interpune intre Pamant si Soare, obturand o mica parte a discului solar. Evenimentul este similar cu o eclipsa solara, cu deosebirea ca, desi diametrul lui Venus este de patru ori mai mare decat cel al Lunii, planeta Venus pare mai mica, deoarece se afla la o distanta mai mare de Terra.

Inainte de era spatiala, observarea tranzitului lui Venus i-a ajutat pe cercetatori sa calculeze distanta dintre Soare si Terra.

Tranzitul lui Venus are loc in doua etape, aflate la opt ani distanta, iar evenimentul apare cel mult o data pe secol. Ultimul tranzit a avut loc in 1881 si in 1889, iar urmatorul va fi in decembrie 2117 si 2125. Tranzitul de pe 6 iunie se afla in pereche cu cel de pe 8 iunie 2004.

In Romania, nu vom putea observa momentul de maxim al tranzitului, ci doar ultima faza, potrivit skywatcher.ro. Tranzitul incepe la ora 01:29 si se va termina la ora 07:49. Evenimentul va fi transmis LIVE de Societatea Astronomica Andromeda.

ATENTIE! Pentru a putea observa tranzitul planetei Venus prin fata Soarelui, trebuie sa purtati ochelari cu filtre, special realizati pentru eclipsele solare.

Foto: epochtimes-romania.com

Un medic roman l-a tinut 10 zile "beat" pe Adolf Eichmann... Ziua Mondiala Antifumat - cat de daunator este tutunul...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x