NASA a anunţat că Enceladus, unul dintre sateliţii naturali ai planetei Saturn, şi Europa, unul dintre sateliţii planetei Jupiter, ar putea să întreţină forme de viaţă extraterestră, a anunţat agenţia spaţială americană, joi, într-o conferinţă de presă.
Enceladus, un satelit al planetei Saturn, deşi pare un corp ceresc pustiu şi îngheţat, viaţa ar putea fi înfloritoare sub crusta de gheaţă care îl acoperă, consideră cercetătorii de la NASA, citaţi de telegraph.co.uk.
Sonda Cassini, lansată de NASA, a descoperit prima dovadă a unor reacţii chimice care se produc la adâncimi mari sub stratul de gheaţă de pe Enceladus şi care ar putea să creeze un mediu favorabil pentru colonii de microbi.
Experţii sunt de părere că această descoperire reprezintă ”ultima piesă dintr-un puzzle” care dovedeşte că viaţa este posibilă pe Enceladus - o posibilitate cu adevărat remarcabilă, întrucât acest corp ceresc se află la o distanţă de 1,4 miliarde de kilometri faţă de Soare.
David Rothery, profesor de planetologie şi geoştiinţe la The Open University, a spus: ”În prezent, cunoaştem doar una dintre genezele vieţii, aceea care a dus la apariţia noastră, a oamenilor”.
”Dacă am şti că viaţa a apărut în mod independent în două locuri din Sistemul Solar, atunci putem fi încrezători în faptul că viaţa a apărut pe unele dintre zecile de miliarde de planete şi sateliţi ai acestora din jurul stelelor din galaxia noastră”, a adăugat profesorul american.
Oceanul lichid se află la o adâncime de câţiva kilometri sub scoarţa satelitului Enceladus, iar pentru a determina ceea ce se află şi se petrece la acea adâncime, oamenii de ştiinţă trebuie să se bazeze pe analiza jeturilor de vapori care sunt expulzate în spaţiu prin crăpăturile din gheaţa de pe Enceladus.
În octombrie 2014, NASA a lansat sonda Cassini pentru a analiza unul dintre acele jeturi de vapori şi a descoperit molecule de hidrogen şi dioxid de carbon.
Potrivit savanţilor americani, ”singura sursă plauzibilă” de hidrogen din acele jeturi sunt reacţiile chimice care au loc între apa caldă şi rocile de pe fundul oceanului de pe Enceladus.
Dacă hidrogenul este prezent, el se poate combina cu dioxidul de carbon pentru a forma metan, care este consumat de microbi - aşa cum se întâmplă la adâncimi mari în oceanele şi mările de pe Terra.
Enceladus, al şaselea satelit ca mărime al planetei Saturn, a fost descoperit în 1789 de astronomul britanic William Herschel. Are un diametru de aproximativ 500 de kilometri şi se află la o distanţă de aproximativ 1,2 miliarde de kilometri faţă de Terra.
Evenimentul este organizat la sediul din Washington şi este transmis în direct pe site-ul agenţiei spaţiale NASA.
Aceste noi descoperiri vor ajuta la explorarea oceanelor extraterestre şi vor lărgi căutarea vieţii dincolo de Pâmânt.
La conferinţă participă experţi în cercetarea spaţială din Statele Unite.
Tradiții de Paște din Buzău, Harghita şi Sinaia. Să învăţăm de la cele mai pricepute mâini cum se frămîntă cozonacul sau... Anunțul așteptat de peste o sută de ani: „S-au descoperit FORME DE VIAȚĂ EXTRATERESTRE”...