Dacă aţi început să vă plângeţi de gerul de afară staţi să aflaţi povestea celui mai friguros loc de pe pământ! Şi da, este locuit permanent
Cu o temperatură medie în luna ianuarie de -50 de grade Celsius, orăşelul Oymyakon din Rusia este oficial cea mai rece aşezare locuită permanent din lume.
Cea mai scăzută temperatura înregistrată în Oymyakon a fost de minus 71.2 grade Celsius. Aceasta este şi cea mai joasă temperatură înregistrată vreodată pentru orice aşezare locuită permanent, precum și cea mai scăzută temperatură înregistrată în emisfera nordică.
În mod ironic, numele localităţii se traduce prin "Apa care nu îngheaţă".
Localitatea, care are o populaţie de 500 de oameni, se numeşte astfel deoarece este situată lângă o apă termală, la care se adăpau turmele de reni. În cele mai multe case din Oymyakon încă ard cărbuni și lemne pentru încălzire, dar locuitorii se bucură și de câteva facilități moderne.
CITEŞTE ŞI -38,5 grade în România! 17 oameni morți. ”Am găsit câinele înghețat în picioare. Seara era viu. La 6.30, decedat!”
În sat nu se poate cultiva nimic, astfel că locuitorii se hrănesc cu carne de ren şi cal, peşte crud îngheţat şi supă de carne. Există un singur magazin şi o şcoală, care nu se închide decât atunci când temperatura scade sub minus 52 de grade Celsius.
Satul este situat la 750 de metri deasupra nivelului mării, astfel că durata unei zile poate varia de la trei ore în decembrie la 21 de ore pe timpul verii.
CERNEALA ÎNGHEAŢĂ ÎN STILOURI, MAŞINILE NU MAI FUNCŢIONEAZĂ!
Problemele zilnice ale locuitorilor includ cerneala care îngheaţă în stilouri, ochelarii care le îngheaţă pe faţă sau bateriile de maşină care nu mai funcţionează. Localnicii povestesc că îşi lasă maşinile pornite toată ziua.
De asemenea, acestia nu au telefoane mobile. Chiar dacă ar exista semnal, ele nu ar funcţiona la asemenea temperaturi.
O altă problemă este îngropatul morţilor. Cum solul este îngheţat bocnă, localnicii fac focul cu cărbune. După ce acesta se stinge, pământul fiebinte este săpat, până când se ajunge din nou la sol îngheţat. Procesul este repetat până când groapa este suficient de adâncă. Operaţiunea poate dura şi trei zile.
Companiile de turism oferă posibilitatea de a petrece aici concediul şi a testa viaţa în "Polul Frigului".
VODCA, CEL MAI BUN "CEAI"!
Medicii spun că motivul pentru care localnicii nu suferă de malnutriție se datorează faptului că laptele animalelor conține o cantitate impresionantă de micronutrienti.
Cel mai apropiat oraş este Yaktusk, capitala regiunii Sakha din Rusia. Oraşul are o populaţie de 300.000 de locuitori, care spun că înfruntă frigul extrem cu ajutorul ”ceaiului rusesc”, aşa cum numesc ei vodca.
Yaktusk este punctul de intrare în Oymyakon.