Antena Căutare

GHID PRACTIC: cum citim factura ENEL? Muritorule, stii ce inseamna "certificatul verde" si ce contributie ai la cogenerare?

Cand nu e zi de greva ori nu participa la traditionalul lor Mars, postasii iti depun in cutia cu scrisorele factura de la ENEL. Ochii iti scoboara direct pe ultimul rand, dreapta jos, acolo, la: "Factura curenta cu TVA". Insa, tu, muritorule, stii cum ti-au adunat baietii veseli suma?

Pac! Ai gasit scrisoarea cu factura ENEL in ea! Ce faci acum? Mergi, directamente, in dreapta, mai jos, asa, ca sa vezi direct "Factura curenta cu TVA" si cat ai de platit. NU prea te intereseaza cum s-a ajuns acolo...Hai sa pierdem cateva minunte si sa vedem ce si cum...

Prima casetuta e "Rezervarea". Se intinde pe o luna, dar nu stii la ce e? Rezervarea cui? Din perioada rezulta 33 de zile. Deci ai o rezervare, de 33 de zile, la...? Contor? Releul de jos, de la parter? Cutia de sigurante? Cea cu "patroane" de pe hol? La cablurile cu care ENEL-ul iti trimite curentul de la Barajul de la Abramut-Crestur? Mergem mai departe, la "Energie Activa". E singura bucata pe care o intelegi daca nu ai terminat Politehnica. Adica atat ai consumat, atat platesti! E clar?

Continuam alergarea. Aici ne prindem urechile: "Contributie pentru cogenerare". Cogenerare e un cuvant compus. Discutia e mai ampla. Exista cogenerare simpla si cogenerarea de inalta eficienta. Tu, ca un bun crestin ce te afli, din Militari, Drumul Taberei ori Crangasi, ce fel de cogenerare faci? Adica banisorii astia pe care ii platesti tu pleaca, oficial, "pentru promovarea si dezvoltarea producerii de energie in sistem de cogenerare de inalta eficienta, in scopul cresterii eficientei energetice si al imbunatatirii securitatii alimentarii cu energie, pe piata specifica din Romania". Asa-i ca nu s-a inteles nimic? Pana te prinzi care-i treaba, daca te prinzi vreodata, ENEL ti-a tras, usor, din portmoneu, portofel sau portvizit...noua lei.

Cobori ochii pe factura. Ai doua "certificate verzi". Ambele au codul "KWHCV", extrem de usor de descifrat de catre orice pamantean. STOP! Ce e ala "certificat verde?" Cartea verde e pentru masini, dar asta...Explicatia: Certificatul verde este un titlul ce atesta producerea de energie electrica din surse regenerabile de energie. El se poate tranzactiona, distinct de cantitatea de energie electrica pe care acesta o reprezinta, pe o piata organizata, in conditiile legii si reprezinta schema suport de promovare a producerii energiei din surse regenerabile. Statul roman sprijina investitorii in energie verde (regenerabila) prin intermediul certificatelor verzi si prin asigurarea cadrului legal de comercializare a acestora. In prezent, fiecare MWh de energie verde produs din surse regenerabile este recompensat cu un numar de certificate verzi. Aceste certificate verzi sunt cumparate de furnizorii de energie electrica precum si de producatorii de energie electrica pentru energia aferenta consumului final propriu, altul decat consumul propriu tehnologic sau pentru energia electrica aferenta alimentarii consumatorilor racordati prin linii directe de centrala electrica companiile de profil fiind obligate sa aiba o anumita cota de energie regenerabila in cosul de energie electrica livrata consumatorilor. E clar? Adica dai foc, la bloc, la cocenii de papusoi, astia produc energie verde, iti dau lumina si statul te recompenseaza. Din moment ce ai o cantitate de 257,00, asta insemna, nu?

Urmeaza "accizele". Cu tot cu faimosul lor cod, KWH_A...Apoi nemuritoarele taxe "Radio si TV" pe care, daca ai firma, le platesti de doua ori...Si pe juridica si pe persoana fizica. Doar esti bogatan, nu?

Asta-i cu factura! Mai jos, ca sa nu ramai prost, te ajuta cu o explicatie: "Componente pret unitar Certificate verzi": Cota anuala Certificate Verzi valabila de la 01.04.2013: 0,2117 CV?MWh. Pret mediu ponderat valabil de la 01.04.2013: 241,49 lei ?CV". Nu e pacaleala, iar CV e Certificat Verde, nu Curriculum Vitae. Daca acum totul e clar, luati-o, tranquillo, spre oficiile de plata...Macar stiti pe ce dati banii!

FOTO! Cea mai luxoasa linie de metrou din lume va fi construita in Arabia Saudita... Horoscopul zilei, cu Andreea Joita: Vezi ce iti rezerva astrele pe 22 mai!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi) Luni, 13.05.2024, 11:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x