Iepurașul de Paște nu are, la origini, nicio legătură cu cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii, dar este așteptat cu mare bucurie, atât de cei mici, cât și de cei mari. Simbol al primăverii şi al fertilităţii, povestea lui își are originea în Germania, iar legenda sa se leagă de numele zeiţei Eostre. Elementul păgân a fost adoptat în timp de tradiţia populară creştină, deşi Biserica confirmă că urecheatul nu are nicio legătură cu Învierea Domnului.
Inițial, iepurașul a fost simbolul zeiței Ostara, zeița primăverii, a luminii, veseliei și fertilității, dar, cu timpul, a fost asociat cu momentul așteptării cadourilor pe care cei mici le primesc de la urecheat, în preajma Paștelui.
Omologul lui Moş Crăciun - o istorie păstrată din cele mai vechi timpuri
Asemenea lui Moş Crăciun, iepuraşul are o reşedinţă oficială unde primeşe scrisori de la copiii cuminți, iar în căsuța lui pot fi văzute scrisori şi cărţi poştale de la copii din întreaga lume. Mai exact, el locuiește în Ostereistedt, Orășelul german al Ouălelor de Paște.
Legătura dintre cel mai gingaș animal şi Învierea Domnului
Dacă în ceea ce priveşte ouăle roşii, mielul, pasca sau cozonacul există semnficaţii legate de marea sărbătoarea creştină, pentru iepure nu există nicio astfel de semnificaţie ori de tradiție. Biserica spune că nu există o legătură între animal şi Sfânta Sărbătoare a Paştelui şi că singura conexiune ţine de latura comercială pe care oamenii au exploatat-o, în timp, pe seama sărbătorii. ,,Nu există nicio legătură între iepurele de Paşte şi Moartea şi Învierea Domnului Iisus Hristos. Singura legătură cu sărbătoarea este de natură comercială, căpătată în timp, de-alungul anilor”, spune preotul Ilie Dobrică.
Cum a ajuns urecheatul un simbol atât de îndrăgit, alături de miel, pască, cozonac și ouă roșii? Legenda zeiței Eostre
Povestea lui pleacă din tradiţia anglo-saxonă, dinaintea convertirii păgânilor la creştinism. În mitologia anglo-saxonă exista o zeiţă a primăverii şi fertilităţii numită Eostre. Simbolurile lui Eostre erau iepurele şi oul. Legenda spune că zeiţa primăverii a găsit, la finalul iernii, o pasăre bolnavă, vestită pentru glasul ei, pe care a vrut să o vindece. Singura soluţie pentru a o vindeca a fost să o transforme în iepure. Deşi transformată într-un iepure, Eostre putea face ouă.
Iepuraşul lui Eostre a devenit iepuraşul de Paşte, un simbol al fertilităţii. Drept mulțumire pentru cea care a salvat-o de la moarte, iepuroaica și-a decorat ouăle și i le-a dăruit zeiței. Astfel, a luat naștere obiceiul ouălelor încondeiate, dăruite apropiaților.
O altă poveste este strâns legată de răstignirea Mântuitorului
Purtând un coș cu ouă, Maria, într-o zi, a plecat să-l vadă pe Iisus răstignit. Cât s-a rugat, ea a lăsat coșulețul sub cruce, iar sângele scurs ar fi colorat ouăle. De aici și tradiția respectată până în zilele noastre.
Tu ştii de ce se mănâncă MIEL? Motivul este unul extrem de important!
Traversează EUROPA cu o maşină veche de 90 de ani în memoria lui Ernest Urdăreanu. Confident al Regelui Carol al II-lea ... PAȘTE 2018. Mesaje de Paște. Urări, felicitări și SMS-uri pe care le poţi trimite celor dragi cu ocazia sărbătorilo pasc...