Geniul din Bletchley Park, Alan Turing, responsabil pentru o mare parte din victoria Aliaţilor în cel de-al Doilea Război Mondial, va fi pe noua bancnotă de 50 de lire sterline.
Guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney, la Muzeul Industriei şi Ştiinţei din Manchester, a anunțat luni că pe noua bancnotă de 50 de lire sterline va apărea chipul lui Alan Turing.
Banca Angliei a ales să omagieze personalitatea lui Alan Turing, considerat una dintre figurile esenţiale în istoria ciberneticii şi cunoscut pentru contribuţia sa la decriptarea mesajelor germane din Al Doilea Război Mondial. Bancnota purtând chipul lui Turing va intra în circulaţie în anul 2021.
“A fost un uriaş pe umerii căruia stăm atât de mulţi dintre noi”, a spus guvernatorul instituţiei bancare britanice, Mark Carney.
Potrivit Reuters, acest geniu a condus o echipă de experţi în criptografie care a reuşit să spargă codul Enigma folosit de nazişti pentru a comunica în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Reuşita savantului britanic a grăbit încheierea războiului şi a contribuit astfel la salvarea unui număr mare de vieţi.
Savantul nu a primit niciodată recunoaşterea oficială a muncii sale din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial şi s-a sinucis în 1954, la 41 de ani, după ce primise un tratament hormonal ca parte a pedepsei sale, după ce a fost condamnat pentru că era homosexual. În acea perioadă, în Marea Britanie, homosexualitatea era considerată o infracţiune şi era pedepsită cu închisoarea sau castrarea chimică (tratarea hormonală a impulsurilor sexuale, n.r.).
Lui Turing i-au fost recunoscute meritele şi a fost reabilitat postum 60 de ani mai târziu, în 2013, când savantul a primit o "iertare" din partea reginei Elizabeth a II-a.
11 lucruri neștiute despre Apollo 11: NASA a ținut secret ritualul lui Buzz Aldrin, după aselenizare... O scrisoare ascunsă:”Aş fi dezamăgit jumătate dintre oamenii care m-au făcut ceea ce sunt” I-a mărturisit tot în timp ce...