- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Fermoarele au fost folosite la inceput la cizme si pentru pungile cu tutun, iar mai apoi la hainele trupelor americane din Primul Razboi Mondial, apoi, la toate articolele vestimentare, genti, incaltaminte, corturi sau articole de sport.
Istoria fermoarului
Fermoarul suedezului Sundback este de fapt o varianta mai buna la fermoarul lui Elias Howe, care a fost patentat in 1851 cu numele complicat de "an automatic, continuos, clothing closure".
A fost prima versiune a fermoarului care seamana cu fermoarele din ziua de azi, adica fermoarul cu dintii care se intrepatrund, asa numitul "hoockless fastener no.2".
Daca intial era privit ca prea excentric, Armata Americana a dat tonul comenzilor pentru articolul vestimentar.
Fermoarul multifunctional, brevetat de roman
Un inventator roman, Lucian Balan, a considerat ca fermoarul are multe calitati nedescoperite si a inventat "fermoarul multifunctional", inventie pe care de altfel a si brevetat-o.
"Fermoarul multifunctional" are prevazut un fel de contact , care produce zgomot sau lumina cand fermoarul este deschis. Acest fermoar este facut special pentru genti, pentru cazurile in care se cauta ceva in geanta pe intuneric sau pentru cazurile in care cineva incearca sa fure din geanta. Deocamdata, acest fermoar nu se gaseste disponibil pe piata.
Foto: stiri.com.ro